Петък, Юли 03, 2020

лични лекариОт началото на годината личните лекари и стоматолозите са длъжни да отчитат касовите бележки, издадени за медицински преглед на пенсионери, а от Българския лекарски съюз отложиха новото изискване с три месеца. Причината е, че здравната каса няма подходящ софтуер, а и липсват указания как да се отчитат бележките. От БНТ разказват за възрастен пациент, който често посещава личния си лекар. Той плаща намалена потребителска такса от един лев, защото е пенсионер. Разликата до 2,90 лв. се покрива от здравната каса. От тази година, за да я получат, личните лекари трябва да отчитат касовите бележки, които са издали на пенсионерите.
„В момента е абсолютен хаос. Абсолютно никой не знае по какъв начин трябва да се отчитат тези касови ордери“, заяви д-р Стоян Борисов - главен секретар на УС на БЛС.

Общопрактикуващият лекар доктор Николова е чула, че трябва веднъж да опише номера на касовата бележка в амбулаторния лист на пациента и втори път да го нанесе в отделен финансов отчет.
„Проблемът е следното, че се спуска отново нещо, което увеличава бумащините в кабинета и все повече ни приближава към чиновниците и все повече ни отдалечава от медицината. Да отпадне това нещо, защото за нас е неприемливо, това е неработещо. Това ще губи много време на пациентите, ще губи време на лекарите“, каза д-р Гергана Николова.
80-годишният Костадин смята, че лекарите трябва да лекуват, а не да бъдат администратори. От лекарския съюз настояват изискването да се отложи и да влезе в сила от първи април.
„Трябва супер спешно председателят на Надзорния съвет да каже какво се прави до тия дни, до които евентуално би се приела тази промяна в законодателството“, категоричен е главния секретар на УС на БЛС.
Председателят на Надзорния съвет на здравната каса коментира за БНТ, че отлагане на изискването няма да има. Според Жени Начева се работи за издаване на указания към лекарите и подобряване на софтуера на касата.
Повече подробности вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up