Понеделник, Юли 06, 2020

Обвързването на заплащането на медицинската услуга с резултатите от оказаната медицинска помощ е погрешен подход.
stkaСмъртта на човек постъпил в болница е лош резултат, но това не е равнозначно на лоша работа на лекарите в нея. В болниците са умирали, умират и ще продължат да умират хора, защото ние не сме безсмъртни. Много операции съдържат висок риск за смърт на пациента и при най-добра работа на хирурзите.
Резултатът в много случаи, зависи не само от лекаря, но дори в по-голяма степен, от пациента.

Ако например един диабетик не спазва дадените му указания, кръвната захар и гликирания хемоглобин няма да са в норма.  Наднорменото тегло е рисков фактор за много заболявания, но може ли лекаря да свали килограмите на болния? Ще бъде несправедливо за немарливостта на болния да бъде санкциониран лекаря.
Да плащаш на лекаря за резултат е все едно да плащаш на адвоката, само ако е спечелил делото или да не заплатиш  хотела, в който си бил, защото времето навън е било лошо.
Лекарят, дължи грижа на своите пациенти, а не резултат. Дължимата грижа се определя, като медицинска помощ, оказана в съответствие със съвременните достижения на медицинската наука и практика. Дължимата грижа включва и пренасочване на болния, ако възможностите на лечебното заведение не позволяват да се окаже в пълен обем такава грижа в него.
Отговорността за лекаря възниква, когато виновно не е положил дължимата грижа и в резултат на това е възникнал лош резултат. Сам по себе си лошият резултат не ангажира отговорност от лекаря. Ето защо оценката за това дали лекарят е дал дължимата грижа или не е единствената справедлива оценка за дейността му.
Това е широко известен и утвърден принцип в медицинското право принцип.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up