Петък, Декември 04, 2020
Проучване сочи: Един от всеки 5 излекувани от COVID-19 развива психично разстройство

Голямо проучване доказва, че 20% от заразените с коронавирус са диагностицирани с психично разстройство в рамките на 90 дни след излекуването от инфекцията, предаде Ройтерс. Тревожността, депресията и безсънието са най-често срещани сред възстановените пациенти след COVID-19, но изследователите от Оксфордския университет са открили и значително по-висок риск от деменция при тези хора.

 

„Съществуваше едно опасение, че оцелелите от COVID-19 ще бъдат изложени на по-голям риск от проблеми с психичното здраве, и нашите констатации показват, че това е много вероятно“, коментира проф. Пол Харисън, психиатър в Оксфорд.

По думите му лекарите и учените по целия свят трябва спешно да изследват причините и да посочат нови терапия за психичните разстройства след COVID-19.

„Здравната система трябва да е готова да предостави такива грижи, особено като се има предвид, че е много вероятно изводите от нашето проучване да бъдат подценени", добави той.

Изследването, публикувано в списанието The Lancet Psychiatry, анализира електронни здравни досиета на 69 млн. души в САЩ, сред които над 62 000 случая на COVID-19. Констатациите вероятно ще се окажат идентични за всички засегнати от COVID-19 в световен мащаб, коментират изследователите.

През трите месеца след положителния тест за COVID-19 един от 5 оцелели се регистрира за първи път с тревожност, депресия или безсъние. Това е около 2 пъти по-вероятно, отколкото за другите оздравели пациенти за същия период, посочват от екипа.

Проучването също така е установило, че при хората с предшестващо психично заболяване вероятността да бъдат диагностицирани с COVID-19 е с 65% по-голяма отколкото при тези, които не са боледували от психична болест.

Специалистите по психично здраве, които не са пряко ангажирани с изследването, казват, че тези открития са част от нарастващото количество доказателства, които потвърждават опасението, че COVID-19 може да повлияе на мозъка и на менталните способности на човека, увеличавайки риска от редица психични разстройства.

„Това вероятно се дължи на комбинация от психологически стресови фактори, свързани с тази конкретна пандемия, и физическите последици от болестта“, обяснява д-р Майкъл Блумфийлд, консултант психиатър в Университетския колеж в Лондон.

Проф. Саймън Уесли, психиатър в King’s College London, коментира и друг факт - че хората с психични разстройства са изложени на по-висок риск от заразяване с COVID-19. По думите му, това повтаря подобни констатации при предишни огнища на инфекциозни заболявания.

„COVID-19 засяга централната нервна система, следователно може директно да увеличи последващите нарушения. Но изследването потвърждава, че това не е всичко и че този риск се увеличава, ако е имало влошено психично здраве от преди инфекцията“, каза той.

Марджъри Уолъс, главен изпълнителен директор на Британската благотворителна организация за психично здраве SANE, споделя, че резултатите от изследването повтарят опита на нейната организация по време на пандемията.

„Нашата телефонна линия за подкрепа приема все по-голям брой обаждания от хора, които ни търсят за първи път, защото са изправени пред проблеми с психиката си. Също така ни се обаждат и такива, при които се завръщат стари симптоми като страх и безпокойство и те вече са непоносими за тях“, каза тя.

 

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up