Четвъртък, Януари 21, 2021
Христина Николова: Моля някоя болница да ни приеме

След дълго чудене къде по-точно да „бутнат“ пациентите от Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „ Александровска“ . Ръководството на лечебното заведение им даде избор къде да се преглеждат – в мазето или в ДКЦ-то.
Преди дни в името на благото на пациента беше решено :


„Клиниката по нефрология и трансплантация не спира дейността си и не се превръща в отделение за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Единствено помещенията, в които работи Клиниката ще бъдат използвани за тези цели.
• Целият екип на КНТ - всички лекари, сестри, санитари ще продължат да работят в помещенията на Клиниката по нефрология, като за целта са определени достатъчно стаи и кабинети, които да отговарят на нуждите и потребностите на КНТ.
Клиниката по нефрология и трансплантация, но сърцевината на дейността й – лекарите и сестрите, които се грижат за пациентите ще продължат да полагат грижи за тях при това в подходящи за целта, условия, в които е възможно да се изпълняват в пълен обем дейности и процедури, необходими за този тип пациенти (вкл. взимане на биопсични проби, плазмафереза и т. н.).“ – това съобщиха от лечебното заведение.
Решението беше взето, след като министърът на здравеопазването издаде заповед, с която на практика задължи болницата да разкрие 200 легла за лечение на Ковид.
Тогава на пациентите са показани и клиниката и кабинетите и манипулационните в които ще бъдат преглеждани и настанени.
„Присъствах на срещата в събота с проф. Богов и г-жа Куманова – зам. директор . Те ни обясниха, че причините за местенето са, че цялата сграда ще бъде превърната в Ковид сграда и няма как да останем там. Обещаха ни, че прегледите и престоя ще се извършват на този първи етаж в клиниката по нефрология и че екипът ще е същия“ – разказва пред Право и здраве Христина Николова, пациент с трансплантиран бъбрек и адвокат по медицинско право
В последствие става ясно, че всъщност пациентите от третия етаж остават в същата сграда и твърдението, че всички ще бъдат преметени, не е вярно.
За да не се смесват пациентите в нефрологията, Христина Николова инициира втора среща на която присъства и проф. Паскалев, който е началник клиника Нефрология и трансплантация и диспансера към нея. Предлага да се обособи зелен коридор, но той отказва.


„ Попитах, как от 24 клиники на Александровска болница, не могат да намерят къде да ни отделят, за да не сме в обща клиника с всякакви нефрологични заболявания, защото това е опасно, особено за прясно трансплантираните е изключително опасно. „ - казва г-жа Николова. 
Тогава се ражда идеята за клиниката по алергология, която е условно подходяща, защото се намира на трети етаж без асансьор .
Днес обаче става ясно, че нито ще има зелен коридор, нито варианта с клиниката по алергология е на дневен ред. Пациентите не само остават при общите нефрологични пациенти, но ще трябва да се реши къде да извършват прегледите си в мазето или в ДКЦ-то.
Няма да бъде спазена и първоначалната уговорка да бъдат наблюдавани от екипа, който лекува и наблюдава трансплантирани пациенти. И всичко това на фона на пристигащите утре 4-ма току-що трансплантирани пациенти.
Трансплантираните пациенти приемат имунопотискащи медикаменти от момента на трансплантацията до края на живота си. За тях всяка инфекция опасна, протича с усложнения и е застрашаваща. Излагането на трансплантираните пациенти и особено на току-що трансплантираните на такъв риск няма нищо общо с грижата за живота и здравето на пациента.
С предоставения им „избор“ те са принудени сами да влязат в мазето, защото коридорите на ДКЦ, особено в условия на пандемия са немислим избор. Заради трансплантацията си те извършват такива прегледи на всеки 3 месеца, а скоро трансплантираните на всеки десет дни.
Затова и Христина Николова моли, някоя болница да ги приеме
„Искам да се обърна към всички лечебни заведения в България, за да помоля някой да ни приеме. Утре вече ще констатираме фактите, а доколкото знам утре ще приемат четирима, нови прясно трансплантирани. Нищо от първоначалната представа не е вярно. След като министър Ангелов обеща бонуси за повече легла за КОВИД, всички други пациенти изчезваме!“

 

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гост · преди 2 месеца
    Д-р Мазнайков каза вчера, че имал свободни 400 легла в болницата си. Вероятно би могъл да ви приеме. Там поне сградата е нова.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up