Събота, Януари 23, 2021
Менюто е за сметка на онкоболния

Господин Премиер,
Излъгаха ни без да им мигне окото! Ама излъгаха и вас, че проблемът е решен! Е Не Е! Оказва се, че Заповед 266А е само за разрешение да се внесе лекарството и сега се мъдри кой да го плати, защото: по Наредба 10 са включени скъпи лекарства без аналог. Те се поръчват от болницата и се плащат от пациента! Защо е недопустимо? Защото болницата (Александровска) няма да го закупи, а тежкоболния пациент (Румяна е с рак на гърдата с метастази в гръбначния стълб, а морфинът вече не ѝ действа) - не може да заплати скъпото лекарство, защото не може да тегли кредит (никоя банка няма да го отпусне) и защото няма застрахователна полица, която да заплати скъпото лекарство (защото тежкоболните не се застраховат, дори и да са най-умните и най-кадърни хора!)!!!

Та да ви кажа, бясна съм е меко казано, защото механизмът да се доставят тези лекарства за болните е вече доста добре отработен благодарение на вас, но ето и вие виждате, че желанието и моралът са пълен дефицит!
Нали разбирате, че кампании в тази криза и вируса е абсурдно решение, с което няма да се съглася и е предложено от Б. Пенков!? Часовникът на болните върви в различен ритъм!
Истината е, че за тези лекарства пари държавата има, защото не са за много пациенти, а в същото време са строго специфични, защото са радиоактивни и не можем да си го поръчаме през нета, да си го купим, да си го вземем от митницата и да си го ползваме у дома!
Бясна съм! Побеснейте и вие и кажете сега кой ще плати лекарството за болни от рак!
Ангелина Бонева до Бойко Борисов

Прeдисторията:
Samarium (153Sm) lexidronam pentasodium е радиоактивно лекарство и намалява болката при онкоболни в напреднал стадий. В случая, пациентката е с рак на млечната жлеза с метастази в гръбначния стълб. Болките са денонощни и морфинът не действа достатъчно. По предписание на наблюдаващите я специалисти ѝ е предписано лекарство, което се оказва набутано или по-скоро забутано в Наредба 10, но иначе е регистрирано в ЕС и се ползва от множеството онкоболни в Европа. Е, у нас обаче това лекарство е с ограничен достъп, освен ако пациента не го заплати на болницата, която да го поръча, лекарството да се достави в оловна каса, да бъде освободено от митницата с помощта на ИАЛ, да се транспортира и достави в болницата, където при специален режим да бъде инжектирано на болния в специална среда и при специални условия!
Дотук-добре, рекъл падащия от 13 етаж стигайки до 9ия! 
След като се оказа, че за едни може, а за други - не, се наложи да изискаме отговор от МЗ защо лекарства без аналог, еле пък радиофармацевтици,  са в Наредба 10 и как онкоболни ще плащат за ампула по 5000 или 10 000 лева на брой, след като за цяла Европа регистрацията е факт!? Получихме и заветния Отказ, в който на 4 страници са описани добрите дела на ведомството и какво още прави МЗ за болните, ама точно това нямало как да стане!
Директно препратихме отказа до Премиера да се види с очите си как се отказва адекватност по спешност, предписана от специалист, а не от врачка, хотелиер или язовирен строител... И последва реакция - да се реши проблема! Започнаха разговори, дайте да видим сега как да решим този проблем, щото е много сложно, не е просто, нямало вносител, после имало, ама не било разрешено, нямало цена....
Излезе Заповед 226А, която се оказа същата от миналата година, с което се разрешава лекарството да влезе у нас, но кой ще плати за него - не е написано! Остава болницата - откъдето се запъват и казват - няма да го закупим, и виновен е болния, който трябва да го плати неясно как, защото нито банка ще му отпусне заема, нито застраховател ще го изплати, защото за тежко болните няма застраховка, нито механизъм!
И са ко прайм!?! Да направим кампания да наберем средства, лично ми се предложи от зам. мин. Б. Пенков! Директно го питах чува ли се изобщо!
Ама въобще не ме интересува откъде ще извадите пари за лекарства за тежко болни български граждани! Въобще не ме интересува какъв ви е капацитета на търпимост или пластичност! Щом има регистрирани лекарства у Европа - ще ги купувате и ще ги предоставяте на нуждаещите се! И няма да разхождате болните като олигофрени да ви свършат работата! А Наредба 10 или ще работи в полза на болните и да дава шанс на специалистите да работят с нови лекарства или я махнете! В крайна сметка, защо ни е още един счупен шкаф!?
А относно механизмите на заявка - МЗ може да извърши заявката, без да ми се обяснява как не можело! И даже медикамента няма да е с ДДС!

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up