Понеделник, Октомври 26, 2020
Отбелязваме световния ден за борба с болестта на Алцхаймер

На 21 септемпври се отбелязва Международният ден, посветен на борбата с болестта на Алцхаймер, Международната Алцхаймер организация призовава деменцията да бъде по-ясно призната от правителствата като увреждане в световен мащаб, включително като част от националните планове за справяне с предизвикателствата около деменцията, за да се гарантира, че терапевтичните ползи от добрия дизайн на политиките за деменцията се усещат от хората, живеещи в домовете си, в заведенията за грижи за домовете и за дневните центрове, в болниците и обществените сгради и пространства.


Близо 152 милиона души по света се очаква да бъдат засегнати от деменция до 2025 г. и болестта е петата водеща причина за смъртност по света, като все още редица страни сериозно изостават с изграждането на достъпна среда за хората, живеещи с деменция. Българите, които страдат от някакъв вид деменция, са около 100 хиляди, като около 50% и повече са с Болест на Алцхаймер. Като се добавят и близките им, които се грижат за тях, поне два пъти повече са засегнатите, а местата за настаняване и персоналът в домовете за дементно болните са недостатъчни, по мнение на специалистите.
През месец септември Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ продължава фондонабирателната кампания „Достъпна грижа за 70 мъже и жени с деменция от Дома в Казанлък“. Домът за пълнолетни с деменция в Казанлък се нуждае от 10 800 лева за изграждане на външен асансьор за безопасно придвижване на 70-те жени и мъже с деменция и за навременното им и добро обслужване.
Ако деменцията бъде призната за увреждане, ще се гарантира, че ще бъдат изработвани политики, подобно на тези през последните 30 години, предназначени за подобряване на живота на хората с физически увреждания, като наличие на достъпни асансьори, рампи, сигурни места за пресичане и други улеснения, налични по целия свят.


Изпълнителният директор на Международната Алцхаймер организация Паола Барбарино припомня, че изработването на политики за справяне с предизвикателствата около деменцията, е възможност да се адаптира изградената вече среда по същия начин, както това е направено за каузата на хората, живеещи с физически увреждания и което е довело до редица иновации.
„Трябва да прилагаме насоките и принципите за изработване на политики за хората, живеещи с деменция по същия начин като тези за хората, живеещи с физически увреждания“, казва г-жа Барбарино. „Когато бях на първата си работа, помня, че хората тогава смятаха, че е невъзможно инсталирането на достъпни асансьори и рампи в стари сгради, но вижте какво е положението вече сега! Ако е възможна грижата за хората с видими увреждания, как може да откажем грижа за хората с невидими увреждания? Усилията трябва да започнат сега, с ново изграждане, и да се въведе този нов тип мислене на етапа на планирането и след това да се търсят икономически ефективни опции за преустройване на по-старите сгради“.

В интервю за портала AiF неврологът, кандидат на медицинските науки Светлана Кузнецова, обясни:
Тревожен факт е, че напоследък се забелязва тенденция за намаляване на възрастта, на която хората биват диагностицирани с това дегенеративно заболяване.
Съдовата деменция се развива обикновено след минали заболявания, например инсулт.
При болестта на Алцхаймер първо селективно се засягат когнитивните функции и след това към тях се добавят други разстройства: нарушени функции на паметта, понижени интелектуални способности и способност за концентрация.

Специалистът призова да не възприемаме проблемите с паметта като нормален процес на стареене на тялото. “Загубата на памет обикновено е първият симптом на болестта на Алцхаймер”, казва Кузнецова.

"Заболяването прогресира бързо, необратимият процес може да бъде забавен чрез навременна диагностика и редовен прием на лекарства", подчертава Кузнецова и изтъква важността на навременното лечение на заболявания след установени състояния на хипертония, коронарна болест на сърцето, предсърдно мъждене, както и при захарен диабет.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up