Събота, Декември 05, 2020
Пламен Таушанов: НЗОК не е обсъждала дали ще поеме разходите за PCR тестове за ученици

Националната здравноосигурителна каса не е обсъждала дали Касата ще поеме разходите за PCR тестове за ученици. Това каза за БНР адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. "Досега НЗОК финансира над 30 лаборатории, оторизирани за изследване на Covid-19, в които са пратени пациенти.

Това става с направление 4А и има система за оповестяване, освен чрез спешна помощ, спешни отделения и през общопрактикуващи лекари. Всички пациенти, които са изследвани досега, са тестувани по тази съществуваща система. Няма друг ред, не е издадена и друга заповед на министъра, по която да настъпи някаква промяна“, подчерта Пламен Таушанов в предаването "Преди всички".

"Все още няма яснота от Министерството на образованието, няма яснота кои ученици, колко процента ще бъдат реално в клас, колко ще бъдат дистанционно, как това ще се реализира. Говорим за учениците от 5-и до 12-и клас, докато учениците от 1-ви до 4-ти клас да бъдат реално в класове", изтъкна Таушанов.

Основната тежест трябва да падне върху общопрактикуващите лекари, за да се изясни кои деца ще отиват реално на училище и кои ще се обучават дистанционно, коментира Пламен Таушанов.

Той припомни, че след подписания анекс към Националния рамков договор са увеличени парите за клиничната пътека за Covid-19 и за останалите инфекциозни заболявания.  "Новото е, че има предвидени 20 лева за всяко лице, което постъпва в лечебното заведение, да бъде изследвано за Covid-19", допълни Таушанов.

Пламен Таушанов е председател на пациентска организация, обявена за национално представителна от министерството на здравеопазването. Той бе уличен в разследване на Валя Ахчиева, публикувано в Юроактив, под заглавие „Вампири без граници“, разкриващо схема за източване на стотици хиляди евро от Фонда за лечение на деца. Фондът превеждал на несъществуващ институт, ръководен от починал кожен лекар по 40 000 евро за всяко дете с автоимунно заболяване на очите! Като Председател на Национално представителна пациентска организация, адвокат Таушанов участва лично в Надзорния съвет на НЗОК, а чрез свой заместник, също адвокат и в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Разследването на Валя Ахчиева разкрива, че адвокат Таушанов е бил адвокат на всички деца, които са получили отказ за въпросното лечение. МЗ и НЗОК не предприеха нищо по случая до този момент.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up