Четвъртък, Юли 16, 2020
Нито един пациент с ревматоидно заболяване не е получил Хлорохин

За пореден път организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, се обръща към Министерство на здравеопазването с молба държавата да даде адекватна възможност на пациентите с ревматоидни заболявания у нас да се лекуват.
От организацията напомнят, че: още миналата година медикаментът Резохин/ Rezochin film coated tablet 250 mg x 100 е изтеглен от българския пазар от притежателя на разрешението за употреба Bayer AG, Германия,, пътуването в чужбина се оказа единствена възможност за пациентите, което сам разбирате, изглежда асбурдно и недопустимо.


„В условията на пандемия и затворени граници пациентите се оказаха в капан и без лечение. Още повече, че бяха оповестени данни, че Хидроксихлороквин сулфат/ Hydroxychloroquine sulfate има позитивно въздействие при болни с Covid-19 и всички европейски държави се постараха да осигурят лечение на своите граждани, вкл тези с ревматоидни заболявания. За този проблем Вие, както и Националния щаб за борба с корона вирус, знаете много добре., тъй като от името на Организацията сигнализирахме многократно. Писма до Вас изпратиха и десетки засегнати пациенти. Единствената алтернатива, която предложихте на 4000 човека беше Наредба № 10 за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти и продукти за състрадателна употреба. Чудесно решение, което не работи на практика.
Нито един пациент с ревматоидно заболяване не е получил Хидроксихлороквин сулфат/ Hydroxychloroquine sulfate по реда на Наредба № 10.“
От организацията обръщат внимание, че страната ни разполага с големи количества хидроксихлорохин и хлорохин, одобрени за лечение на COVID-19 в условия на извънредна епидемиологична обстановка. ОПРЗБ поставя въпроса, какво се случва с неупотребените количества настоява да се намери начин той да достигне до пациентите с ревматоидни заболявания.  „Не е ли време МЗ да се погрижи и за пациентите с ревматоидни заболявания, които се лекуват с Hydroxychloroquine Sulfate, и то не само на хартия?
Обръщам се към Вас с молба във възможно най-кратки срокове да бъде намерен механизъм всички неупотребени опаковки от внесения в България Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg да бъдат предоставени на пациентите с ревматоидни заболявания,
които имат нужда от медикамента.“ – се казва още в писмото до министерство на здравеопазването

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up