Петък, Юни 05, 2020
Анкета: Почти никой не вярва, че броят на заразените е такъв, какъвто се съобщава

Попитахме нашите читатели какъв е според тях броят на заразените с COVID-19 в България?
Едва 2% от анкетираните са посочили, че заразените са толкова, колкото се съобщават от Националния оперативен щаб. 92% от хората не вярват на данните за броя заразени, които се съобщават ежедневно, а понякога и по два пъти на ден.

Анкетата не дава отговор защо е така. 47% от анкетираните (1316 души) смятат, че броят на заразените не е известен, а 45% (1260 души) са на мнение, че заразените са много повече, отколкото се съобщават от щаба.
Допълнителни въпросите биха могли да очертаят, защо хората не вярват на данните, съобщавани от щаба. Възможните причини могат да са две – или щабът не знае реалните данни или ги знае, но не ги съобщава. Косвено отговорът на този въпрос е свързан вероятно с дебата за необходимостта от правенето на голям брой тестове. При предишна анкета на въпрос дали подкрепят масови тестове за COVID-19, 71% от гласувалите бяха отговорили, че подкрепят с аргумента, че „така ще се види реалната картина в страната”. Следователно, вероятно според повечето хора, неверните данни се дължат по-скоро на липса на информация, отколкото на укриването им.
5% от анкетираните са отговорили, че не могат да преценят или въпросът не ги интересува.
В анкетата са участвали общо 2781 души. Посетителите на сайта са могли да гласуват повече от един път.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up