Неделя, Май 31, 2020

Симптомите на COVID-19 при различните хора могат да варират от смъртоносна пневмония, до загуба на мирис или дори да нямат симптоми.
Много хора съобщават първоначално за леки симптоми преди по-тежка температура и кашлица. Въпреки, че 80 процента от случаите се оценяват като леки, те биха могли да се влошат.

 

Преди дори да сте разберете, че имате инфекция, има вероятност да разпространите вируса на средно двама или трима души, а ако заразените са на възраст над 70 години, има около 8 процента вероятност да умрат.

„Ходил съм на работа и много по-болен от това, което бях сега” - казва Каси Гарет, чиято съпруга Морисън наскоро се е възстановила от COVID-19. Такова описание на заболяването прави вируса още по-опсасен, защото дори преди хората да развият сериозни симптоми, те могат да разпространят болестта.

"Дори хората да се чувстват доста добре, те са силно заразни и това е истинската опасност", казва д-р Робърт Мърфи, специалист по инфекциозни болести в Северозападния университет.

Дори при леки случаи, COVID-19 може да нанесе сериозна вреда.
Морисън, 37-годишна жена, уеб разработчик започнала да се чувства недобре вечерта. Първоначално имала кашлица и силна умора. След това температурата й се повишила 37,6 ° C. Нищо твърде притеснително, затова тя решила да работи от вкъщи за няколко дни.
Гарет казва, че няколко дни по-късно, дробовете й започват да се „чувстват странно“. „Казах й, че след всичко, което прочетох, тя трябва да отиде на лекар, само ако е наистина сериозно“.

По-късно същата седмица устните и пръстите на Морисън започнали да посиняват и тя търсила помощ в местното спешно отделение. Тестът за грип бил отрицателен, но рентгеновите снимки показали наличие на пневмония. В следващите дни температурата на Морисън се повишава до 39,3 ° C. Чувствала се зле, симптомите й се влошили. Тя посетила местна клиника, където правят тестове за COVID-19 на хора с дихателни проблеми.
В клиниката прегледали медицинската документация на Морисън и взели проба за от носа. Два дни по-късно резултатите от теста се върнали: тя имала COVID-19.
Морисън се карантинира в спалнята, спейки през повечето време. Вирусът я изтощил напълно. Гарет знаел, че жена му ще се оправи, защото е млада и иначе здрава.
„Ужасявам се от начина, по който това заболяване се развива и се тревожа за другите“, казва Гарет. „Всички обикновено отиват на работа, когато имат леко неразположение или леко повишена температура.“

Чувствам се леко отпаднала
Елизабет Шнайдер, на 37 години, отишла на домашно парти в края на февруари. Няколко дни по-късно тя се събудила, чувствайки се леко отпаднала. Въпреки това тя отишла на работа, като си мислела, че просто вечерта трябва да си легне рано тази нощ. По средата на деня обаче тя почувствала втрисане и се прибрала вкъщи да спи. Събудила се с температура от 38 ° C. През нощта температурата й се повишила до 39,4 °C.

„Температурата беше доста висока. Обикновено, когато се простудите, покачвате температура, но не е толкова висока и няма тези втрисания“, казва тя. Взела обезболяващи лекарства. На следващия ден температурата й отново се е повишила. Скоро тя разбрала, че дузина други хора от домашното парти, на което е била, също са се разболели.
Много от тях отишли ​​в болницата и тестовете им за грип са били отрицателни. Разочаровани, че не са били тествани и за COVID-19, болните решили да си направят тест сами, в домашни условия, като използвали готови тестови комплекти за COVID-19, които изпратили в Университета в Сиатъл.
Резултатът на седем души, включително и на Шнайдер са били положителни. До получаването на резултатите, седмица по-късно, повечето от тях вече са се възстановили и не чувствали необходимост да се самоизолират.

„През цялото това време си мислех, че току-що съм се заразил с грипа“, казва Шнайдер. По скала от 1 до 10 тя оценява заболяването си на 6,5. Тя е била изненадана колко дълго е продължила болестта – около 11 дни и колко изтощена се е чувствала. "Бях толкова уморена, просто исках да спя", казва Шнайдер. „Определено ме разби.“

Подобно на Шнайдер и Морисън, по-голямата част от хората, които се разболяват от COVID-19, ще имат по-умерени симптоми, а някои няма да имат никакви симптоми.
Те обаче лесно могат да предадат вируса на хора, които е възможно да развият много по-тежко заболяване, да бъдат хоспитализирани и потенциално да умрат.
„Ако сте млади и сте здрави и нямате други заболявания като мен, най-вероятно ще сте като по-голямата част, които имат леки до умерени симптоми и се възстановят сами, без помощта на лекарства или хоспитализация - казва Шнайдер. „Но моля, осъзнайте факта, че има хора, които ще развият по-сериозни форми на това.“

Тъй като никога досега не сме виждали този вирус, няма имунитет в популацията, както е с грипа, казва д-р Мърфи. Той може да се разпространи лесно от човек на човек, дори по-бързо от други респираторни инфекции като грипа.

Как организмът ни реагира на вируса, се свежда до това, което Мърфи нарича „взаимодействие между гостоприемник и патоген“: Вие имате новия коронавирус от една страна и имунната система на индивида от друга. „Ако организмът реагира с добър имунен отговор, може да се отърве от вируса, ако не е достатъчно добър отговора, вирусът може да стане смъртоносен, ако имунният отговор е много силен, може да нанесе повече поражения от самия вирус", обяснява Мърфи.

Трябва да свикнем със социалното дистанциране, казва Мърфи, тъй като в момента това е най-добрият начин да ограничим пораженията от болестта. Ако не продължим да се придържаме към строго социално дистанциране, „котката е извън торбата и вирусът ще се разнесе из страната” , казва Мърфи.
Докато нямаме достатъчно имунитет сред населението, за да спрем разпространението на вируса, Мърфи подозира, че „нещата ще се влошават, преди да станат по-добри“.

В заключение
Около 80 процента от хората, които получават COVID-19, вероятно ще изпитат леки симптоми. Въпреки, че това може да е успокояващо за някои, точно затова инфекцията е такава заплаха. Преди дори да разберете, че сте болен, можете лесно да го предадете на хора, които имат по-голям риск да развият усложнения, да бъдат хоспитализирани или да умрат от COVID-19.
Източник: healthline.com

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up