Петък, Октомври 30, 2020
Страшно е, когато смъртта почука на вратата

Никой не чу, когато пациентите с лупус алармираха, че животоподдърщият медикамент, антималарикът Резохин, се изтегля от производителя от българския пазар, а алтернатива нямаше. От Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България организирахме няколко телевизионни репортажа, опитахме се да установим контакт с фирмата производител на заместителя Плакенил, за да разберем как този медикамент може да бъде регистриран и достъпен за българските пациенти. Резултатът беше нулев.

Хората се примириха и намериха начин да си доставят медикамента от съседни държави, докато не се появи COVID-19 и публикации, че Хлороквин, каквато е активната съставка на Плакенил и вече спрения от производство Резохин, дава добри резултати в лечението на вируса. И тогава всички се сетиха за хората с лупус и, че те видиш ли са си добре, защото имат Плакенил...
Какъв цинизъм! Страхът от смъртта кара хората да покажат истинското си лице. Здрави индивиди започнаха да изкупуват на килограм животоспасяващия за хората с лупус медикамент, без да се замислят, че поставят на карта живота на хиляди хора, които спират лечението си, защото не могат да си закупят медикамента...., защото го няма, защото в нечии шкафове седят по 10 -20 опаковки. А знаете ли, че хората с лупус всеки ден са между живота и смъртта? Не, защото доскоро никой не искаше да чуе за тях и проблемите им. Всъщност никой не го интересуват проблемите им, всеки иска Плакенил, за да се спаси от COVID-19.

Възмутена съм от факта, че за животоспасяващ за група хора медикамент, трябваше да се разбере, че всъщност не е достъпен в България чак, когато един бизнесмен застана в национален ефир , съобщавайки, че се лекува с него от усложненията от COVID-19.
Страшно е, когато смъртта почука на вратата, нали? Хората с лупус могат много да ви разказват за това...ако ги попитате! А смеете ли?
Боряна Ботева, Фейсбук
Боряна Ботева е Председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Донка Желязкова · преди 4 месеца
  Защо нашите управляващи искат да унищожат възрастните и болни хора.Аз съм жена на 69 години и от 5години съм на легло,инвалид първа група с чужда помощ , ревматоиден полиартрид,а сега няма от къде да си закупя лекарства.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Човек · преди 6 месеца
  Плакенил не е решението за лупус, който е автоимунно заболяване. Основната причина е вътреклетъчно замърсяване. Така че и основното лечение е ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ОРГАНИЗМА ПО ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ. Хининът е само симптоматично лечение, затова е и До живот.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ерман · преди 6 месеца
  Ами така е за съжаление.Сега всички го търсят Плаквенила
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Антоанета · преди 6 месеца
  Аз съм на 45 години със Системен Лупус от 4 години. Първо се поддържах с Резорхин , после си намирах Плакинил от Турция. Вече не мога да намеря нито Резорхин нито Плакинил. Имам таблетки за още 30 дни.После не зная. В Турция за да го купиш вече, рецептата трябва да е от турски лекар.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ЮЛИЯ ХРИСТОВА · преди 6 месеца
  НА МЕН ПЛАКЕНИЛ МИ Е ИЗПИСАН ДА ГО ПИЯ 6 МЕС. ЗА РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ И ПОНЕЖЕ СЕГА НЕ МОГА ДА ГО КУПЯ ОТ ЧУЖБИНА, НЕ МОГА ДА ЗАПОЧНА И ЛЕЧЕНИЕТО.

  ТОВА Е БЕЗОБРАЗИЕ, ДА НЯМА ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА СЕРИОИЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ, А ДА ТЪРСИМ НАЧИН ДА СЕ СНАБДЯВАМЕ ОТ ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ, РУМЪНИЯ !
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Елена Христова · преди 6 месеца
  ОЩЕ ЛИ СЕ ПРАВЯТ,ЧЕ ЗА НАС,БОЛНИТЕ ОТ ЛУПУС,НЕ СА ЧУЛИ,ЧЕ НЯМА ЛЕКАРСТВА. ДВЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ПЛАЩАМ ПОВЕЧЕ ОТ ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ И СЕГА ? КАКВО ДА ПРАВИМ,А ГОСПОДА И ДАМИ, УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up