Петък, Октомври 30, 2020
Здравното министерство с препоръки към бременните по време на епидемията

Въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременност, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Какво трябва да знаят бременните във връзка с разпространението на Covid-19 в България

 

Сред задължителните изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременността, са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг и феталната морфология, посочват от Експертния съвет по медицинската специалност „Акушерство и гинекология“.

Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия лекар. Във всички тези случаи, касаещи женската консултация, препоръчваме на бременните да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се извършва женска консултация, за да запишат час за преглед.

Това се отнася и ако бременната има оплакване или въпроси. При започващ аборт или раждане, бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на спешния номер 112.

При симптоми на Covid-19 без акушерски усложнения бременните трябва да се свържат по телефона със своя личен лекар .

Бременна жена със симптоми на Covid-19 и започнало раждане трябва да бъде транспортирана от Спешната помощ до лечебно заведение с родилно отделение . По възможност болницата трябва да бъде уведомена предварително от Спешна помощ за случая .

Наблюдаващият акушер-гинеколог или личният лекар са длъжни да издават болничен лист за майчинство.

Начинът на раждане при бременна жена с доказан Covid-19, се определя от акушер-гинеколога , като при изрично изразено желание на бременната за раждане с цезарово сечение, лекарят е длъжен да се съобрази с нея.

Няма научни данни Covid-19 да се предава от майката на плода.

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up