Сряда, Декември 02, 2020
Стотици българи се изследват за донори за да спасят болно момиче

Стотици хора се изследваха донори на стволови клетки за да могат евентуално да помогнат на 23-годишно момиче, което се бори за живота си. Михаела е на 23 години и в навечерието на 2020г. разбира, че страда от левкемия. Болестта е агресивна и прогресира бързо, а единственият шанс на Михаела е трансплантация на периферни стволови клетки. За съжаление никой от всички 39 милиона потенциални донори по света, не е съвместим с нея.
Семейството започва кампания в която призовават хората да се изследват за донори на стволови клетки. Процедурата е безвредна, безболезнена и безплатна за дарителя. Състои от няколко етапа

Трябва да сте на възраст от 18 до 50г. Първо ви се взема кръвна проба за генетични изследвания. Резултатите излизат след около месец и се включват в международен списък за дарителство на стволови клетки. Не може да станете донор на определен човек. Ако някъде по света се появи съвместим с вас човек, който се нуждае от вашите периферни стволови клетки за да живее, ще ви се обадят и ще ви попитат искате ли все още да станете донор. Можете да откажете. Ако се съгласите ще ви бъде обяснена подробно по-нататъшната процедура. Ще бъдете прегледани и изследвани. След това ще поставят медикамент, с който да засилят отделянето на периферни стволови клетки в кръвта, отново ще ви вземат кръв, от която ще ги отделят, а останалата кръв ще ви бъде върната обратно. Това е всичко.
В България има около 2000 човека потенциални донори на стволови клетки, повечето роднини на пациенти. Вчера, в желанието си да помогнат на Михаела се включиха стотици нови. Макар, че няма гаранция, че те ще станат донори точно на нея, съвместимостта до известна степен е зависима от расовите белези. По-вероятно съвместим да се окаже българин. Кръв за изследванията са дадени в лаборатория Цибалаб в Перник, която е обработила пробите безплатно.
Всеки, който желае да се изследва трябва да отиде в клиниката по имунология в Александровска болница и да заяви желанието си или да се свърже с сдружение Лимфом , което осигуря възможност да поръчате безплатно в дома си тампон, с който да си вземете проба за изследване сами. Под ръководство и безплатно.

 

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up