Петък, Юли 10, 2020
Мълчанието на лекаря vs "компетентността" на пациента

Какво трябва да направим, ако се почувстваме зле, развием симптоми на респираторно заболяване, а се намираме в друг град и личният лекар не е наблизо?
Такъв е случаят с пациент, който заради служебни ангажименти се намира в провинцията, далеч от семейният лекар. Пациентът е с хронично заболяване и е развил симптоми на грип.

След няколко дни неуспешно самолечение решава да посети спешен кабинет в града в който се намира.
В България спешната медицинска помощ е безплатна, но само когато касае спешно състояние на пациента. Неотложна помощ означава, че пациентът трябва да бъде прегледан веднага, без никакво отлагане, защото в противен случай животът му е застрашен. Във всички останали положения пациентът заплаща прегледа независимо дали е здравно осигурен или не. Законът задължава лечебните заведения да обявят своя ценоразпис на видно място в болницата и на своя уебсайт. Затова не е добра идея при симптоми на грип да отидете в спешното. За предпочитане е да посетите общопрактикуващ лекар, дори и да не е вашият личен, ако не желаете да плащате при „чужд“ лекар, може да се върнете при своя.
От друга страна медицинска дейност се осъществява само след изразено информирано съгласие на пациента. Лекуващият лекар е длъжен да обясни на достъпен език какво е състоянието му, какво лечение ще се предприеме, колко ще му струва и какви ще са последствията от отказ от лечение и тн. Този етап от консултацията често се пропуска, особено в кабинетите с по-голяма натовареност, каквито са и спешните. Когато, обаче действията и решенията на лекари не са изрично аргументирани пациентът е ощетен. Тъй като не са спазени изцяло правата му да бъде информиран, той често се чувства излъган, не смята че му е обърнато достатъчно внимание и изразява съмнение в компетентността на този, който го лекува.
Друг често срещан проблем при отношенията лекар-пациент, който също подчертава необходимостта пациентите да бъдат подробно и своевременно информирани за всичко, което се случва със здравословното им състояние, е поведение от типа „ докторе, аз знам“. В тези случаи пациентът предварително се е информирал за всички възможни и невъзможни болести, които биха могли да произтичат от симптомите му. Смята, че знае за какво трябва да се изследва и какво лечение трябва да му бъде назначено. Когато по време на прегледа, лекарят вземе различно решение, от това, което си представя пациентът, без да обясни и да се аргументира пациентът или реагира остро или отказва предложеното му лечение, а това по един или друг начин ощетява и двете страни.
Предвид ниското ниво на доверие в здравната ни система, нуждата от добре развита процедура по информирано съгласие е остра. В много от случаите е въпрос на разбиране и добра воля и от двете страни, защото подписът на два хвърчащи листа не прави пациента информиран. Единственото, което гарантира всъщност е, че при последващи усложнения лекарят и лечебното заведение няма да носят отговорност, но в никакъв случай не отменя необходимостта от подробно и ясно обяснение, което всеки лекар дължи на пациента си. Връзката лекар-пациент е в основата на съвременната медицинска етика. В Медицинската практика по подразбиране за проявяване на уважение към пациентите и техните семейства се счита лекарят да бъде правдив в информирането на пациента за неговото здраве и да бъде пряк в искането на съгласието на пациента, преди да му даде лечение. Необходимо е изместване от възгледът, че „лекарят винаги знае най-добре“, към идеята, че пациентите трябва да имат избор при определяне на лечението и да се зачита правото им на информирано съгласие за медицински процедури .

 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Др · преди 5 месеца
    Попълване на купища документи, пациенти на конвейер, опашки и напрежение пред кабинета и за капак 15-20 мин. сладки приказки ( само- в най- добрия случай) Накрая 23 лв първичен/ 9 лв вторичен( една трета маникюр). Едно холандско GP работи с поне сестри и двама администратори специалист - с куп технишъни. Ако се подобрят условията на труд и заплащането и аниматори и психолози ще осигуря. За българската действителност и това в момента е много.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up