Понеделник, Февруари 24, 2020
Написаха правила за лечение на инфекциозни болести

Правилата са заложени във Фармако-терапевтичното ръководство, което е публикувано за обществено обсъждане. Правилата са част от терапевтичната стратегия, гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.
Целта е аналогичните клинични случаи да се лекуват при добре разписани правила. Те са описани в седем раздела,

инфекции на респираторния тракт, въздушно-капкови инфекции с обривен синдром, чревни инфекции с диариен синдром, вирусни хепатити, инфекции на централна нервна система, HIV инфекция и покривни инфекции.

Резултатите от прилагането на фармако-терапевтично ръководство са свързани с осигуряване на високо качество на лечение, чрез прилагане на единни критерии за предписването и прилагането на лекарствени продукти. В него е записано, че респираторният тракт е най-важният вход за патогени в човешкото тяло. Острите респираторни инфекции заемат водещо място в структурата на инфекциозната заболеваемост и смъртност по света. Могат да се причинят от вируси, бактерии, гъби, паразити. Oколо 90% от острите респираторни заболявания имат вирусна генеза. Над 200 типа вируси причиняват респираторни заболявания, основните от които са грипни вируси, парагрипни вируси (PIV), респираторно-сцинтиален вирус (RSV), аденовируси (AdV), коронавируси (CoV), риновируси (RV), човешки метапневмовируси (HMPV) и др.
Противовирусните медикаменти са разделени в два основни класа на базата на блокиране на вирусни структури. Особено важно е прилагането им имунокомпрометирани пациенти и пациенти с хронични заболявания и състояния, при които рисковете за тежко протичане и възникване на усложнения са по-големи.
Проектът не е свързан с въвеждане на изисквания на европейското законодателство, поради което не е необходимо изготвяне на анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. Настоящият проект ще бъде съгласуван с експертния съвет по медицинска специалност „Инфекциозни болести" в периода на обществено обсъждане. Обществената консултация по проекта е отворена до 26 февруари 2020 година.

Източник: clinica.bg

 

Страхувате ли се от инфекция с коронавирус?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up