Неделя, Ноември 01, 2020
Помощ преглеждат ни!

 Може ли лекар да откаже преглед? Законът го позволява, освен в случаите, когато има непосредствена опасност за живота на болния. От етична гледна точка изискванията са други. Текстовете от етичния кодекс стъпват върху изконни „ правила“ за упражняване на лечителската професия. Според кодекса, лекар не би трябвало да откаже преглед, освен ако не е убеден, че между него и пациента липсва доверие или ако не смята, че има опасност за живота му.
Случая с пациент на столична болница, на който два пъти е отказан преглед,

без основателна причина, поставя няколко въпроса. Към пациента не е проявено нужното уважение, първо, когато часът му е сменен без предупреждение за друг ден, за което той разбира на място в болницата и след това, когато при втори опит да осъществи платен преглед пред кабинета го посреща самият лекар с твърдението, че отсъства. Тъй като, фактът, че лекарят сам за себе си твърди, че го няма смущава пациента, последва друго обяснение, че е болен от тежка инфекция и не може да го приеме. Парите за преглед са възстановени, а пациентът отпратен.
Дали прегледът е платен/частен или не няма законова и етична тежест. Законът дава известна свобода и на лекаря ( да приеме или не) и на пациента ( да избере къде да се прегледа). Етиката пък по презумпция предполага, че лекарят притежава съвкупност от качества и спазва определени норми на поведение. Очевидно от случая обаче, не може да се разчита само на съвестта и моралните убеждения на лекуващите. Поне не, във 100% от времето. Очевидно е, и че лекарят няма никаква полза от този преглед, иначе не би го отказал. За него няма значение дали ще прегледа 1 или 100 пациента, защото финансово не е обвързан с това, а когато не е обвързан и етично възникват случаи като горния.
Последствията за пациента могат да се разпрострат от финансови загуби, до влошаване на здравословното състояние. Фактът, че в организацията на здравната система не обвързва ефективността на работа със финансите, нито във вид на санкции, нито във вид на по-високи възнаграждения, създава предпоставки лекарят да е напълно незаинтересован от това колко пациента ще прегледа. Отпращането на пациенти и неуважителното отношение към тях дава отражение не само в частния случай, а влияе на доверието в здравната система по принцип и дискредитира лекарската професия като цяло. Резултати от това са видими и в зачестилата агресия над медицински лица и в малкия брой донори, и във високото ниво на недоверие, което днешният пациент има към лекаря си.

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up