Вторник, Юли 07, 2020
Помощ преглеждат ни!

 Може ли лекар да откаже преглед? Законът го позволява, освен в случаите, когато има непосредствена опасност за живота на болния. От етична гледна точка изискванията са други. Текстовете от етичния кодекс стъпват върху изконни „ правила“ за упражняване на лечителската професия. Според кодекса, лекар не би трябвало да откаже преглед, освен ако не е убеден, че между него и пациента липсва доверие или ако не смята, че има опасност за живота му.
Случая с пациент на столична болница, на който два пъти е отказан преглед,

без основателна причина, поставя няколко въпроса. Към пациента не е проявено нужното уважение, първо, когато часът му е сменен без предупреждение за друг ден, за което той разбира на място в болницата и след това, когато при втори опит да осъществи платен преглед пред кабинета го посреща самият лекар с твърдението, че отсъства. Тъй като, фактът, че лекарят сам за себе си твърди, че го няма смущава пациента, последва друго обяснение, че е болен от тежка инфекция и не може да го приеме. Парите за преглед са възстановени, а пациентът отпратен.
Дали прегледът е платен/частен или не няма законова и етична тежест. Законът дава известна свобода и на лекаря ( да приеме или не) и на пациента ( да избере къде да се прегледа). Етиката пък по презумпция предполага, че лекарят притежава съвкупност от качества и спазва определени норми на поведение. Очевидно от случая обаче, не може да се разчита само на съвестта и моралните убеждения на лекуващите. Поне не, във 100% от времето. Очевидно е, и че лекарят няма никаква полза от този преглед, иначе не би го отказал. За него няма значение дали ще прегледа 1 или 100 пациента, защото финансово не е обвързан с това, а когато не е обвързан и етично възникват случаи като горния.
Последствията за пациента могат да се разпрострат от финансови загуби, до влошаване на здравословното състояние. Фактът, че в организацията на здравната система не обвързва ефективността на работа със финансите, нито във вид на санкции, нито във вид на по-високи възнаграждения, създава предпоставки лекарят да е напълно незаинтересован от това колко пациента ще прегледа. Отпращането на пациенти и неуважителното отношение към тях дава отражение не само в частния случай, а влияе на доверието в здравната система по принцип и дискредитира лекарската професия като цяло. Резултати от това са видими и в зачестилата агресия над медицински лица и в малкия брой донори, и във високото ниво на недоверие, което днешният пациент има към лекаря си.

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up