Сряда, Декември 02, 2020
В Националната здравна стратегия ще има текстове за дементно болните

В Националната здравна стратегия ще бъдат включат конкретни и ясно разписани текстове за грижите за възрастни хора с деменция. Това увери в ефира на БНР акад. Лъчезар Трайков, председател на работната група, изготвила документално психиатричния модул на стратегията. Трайков е ръководител на Катедрата по неврология в Медицинския университет в София и председател на Българското дружество по деменции.
Разписването на документа е станало под надзора на Европейската асоциация по деменции, той е направен по модел на европейските стратегии за деменции. Преди Коледа документът е бил готов и предаден на здравния министър, посочи акад. Лъчезар Трайков.


"И вътре има както параграфи за диагностика, ранна диагностика, лечение и проследяване - ще рече медицинската страна, така и параграфи за това как трябва да се организират дневни центрове, как трябва да се организират домовете, каква трябва да бъде юридическата грижа за тези хора, какви са им правата. Всички аспекти са описани."
"Дементно болните са огромна група болни. В България говорим може би за 100-150 хиляди човека. Не всички живеят в домове. По-голямата част са в семействата, там се грижат за тях, там ги наблюдават. Все по-честа е практиката тези пациенти да бъдат оставени в дом, където да се грижат други хора", поясни акад. Трайков.
На базата на този документ трябва да бъдат подготвени стандарти за обучение на всички нива - болногледачи, лекари, психолози, уточни експертът. "У мен остава усещането, че няма да остане поредният документ, написан от експерти. През цялото време имах усещането, че институции и експерти работим заедно за една обща кауза."
Акад. Трайков разказа, че в продължение на 7-8 години се е обръщал към всеки здравен министър с предложение да се създаде работна група по проблема. "Като подчертавам необходимостта от обучение на хора в тази област, тъй като областта е абсолютно непозната за всички, изготвяне на стандарти за подготовка на тези домове, стандарти за дневни центрове. Ще рече: как да бъде организирана не само диагностичната и лечебна помощ в рамките на здравните заведения, но и цялостната грижа за тези пациенти", подчерта специалистът.
Още по време на управлението на Пламен Орешарски е бил изготвен "първоначален драфт", но след падането на кабинета следващите министри не се заинтересували. "Следващият, който прояви голям интерес, беше министър Ананиев. Той откликна съвсем адекватно". Така се е стигнало до сформирането на последната работна група, финализирала работата по сегашните предложения.
Източник: БНР

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up