Вторник, Септември 29, 2020
Защо болничният рейтинг е важен за всички?

Петзвездните оценки не са полезни само за почиващите, които търсят хотел или гладните семейства, които опитват нов ресторант. Тези символи за качество също са от съществено значение потребителите здравна услуги, особено ако пациентите участват управлението на собствените си грижи.
При спешен случай трябва веднага да отидете до най-близката болница, но когато планирате болничен престой рейтингът на една болница трябва да ви даде отправна точка за сравнение. Изключително важна информация е безопасността в една болница, нивото на смъртност и вътреболничните инфекции. За това дали е ориентирана към пациента или клиничната пътека може да разберете от информацията, която е решила да ви предостави. Това не ви гарантира успешно лечение, нито пък означава, че няма да получите такова, но показва готова ли е една болница да застане с цялата си информация пред хората, за които се очаква да се грижи.

Липсата на ценоразпис на интернет страницата на лечебно заведение няма да промени цените, но ще ви лиши от възможността да се подготвите предварително и ще ви постави в неудобна ситуация, наподобяваща сергия за зеленчуци, къде изрично трябва да питате „ колко ще ми струва“ и то в деня на вашия прием. Липсата на такава информация, най-вече показва, че болницата не е ориентирана към вас или има какво да крие.
Във времена като днешните, когато връзката лекар-пациент е разрушена и доверието е сведено до минимум прозрачността на качеството на здравеопазването е от съществено значение.
Макар, че оценяването на болниците е насочено към пациентите, за да подпомогнат вземането на решение къде да се лекуват то също е изключително важен инструмент за самите болниците. Тези, които желаят да останат конкурентоспособни трябва да могат да застанат лице в лице с пациентите си. Защото, ако ръководството на едно лечебно заведение избере да работи за подобряване на качеството и прозрачността в своята дейност, ще създаде вътрешна култура на болничното качество, на безопасност и удовлетворение на пациента, а това ще ангажира всички участващи в болничната организация.
Респективно липсата на такава вътрешна култура също се отрази на всички звена в лечебното заведение. И тук активността на пациента играе ключова роля. Възможността сами да опишат и оценят престоя си, отношението, хигиената, информираността ги превръща от пасивни в активни потребители на услуга, за която заплащат.
В България има над 400 болници, но от сайтовете на немалка част от тях няма да разберете нито кой ще ви лекува, нито за колко пари. А за подобряване на качеството на здравеопазването е нужно усилие от всички страни. Извън контекста на закона и финансирането, остават отношенията лекар-пациент, без които нито една здравна система не би могла да съществува.
Може да видите рейтинга на българските болници тук, както и да оцените престоя си в тях.


 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up