Петък, Юни 05, 2020
Д-р Дечев: И сега има постъпили искания за лечение по „Вампирския” метод

„Парадоксът е, че пациентите се обработват от определени лица прикрити зад т.нар. Пациентски организации. Аз лично съм обявявал много пъти, че има връзка между това пациент да отиде в определена болница в определена държава, и определени хора от пациентски организации получават облага от това. Аз бях лично атакуван, защото твърдях, че самата структура на фонда го позволяваше.“ - – казва д-р Дечев, директор на НЗОК в интервю за Люба Кулезич и телевизия Евроком по повод Разследване на Валя Ахчиева, публикувано в Юроактив, което разкрива схема за източване на стотици хиляди евро от Фонда за лечение на деца.
Според д-р Дечев и сега има постъпили искания за лечение по „Вампирския” метод, но здравната каса не ги е разрешила.

Здравната каса е направила запитване до 28 държави и нито една от тях не заплаща това лечение. Включително и Германия, на чиято територия се извършва. Поради тази причина няма информация за ефекта при други пациенти. Отправено е и запитване и към клиниката за описание на метода, който използват, но те са отказали да го опишат.- каза още д-р Дечев - Това е част от огромния проблем на заплащане на лечение на български граждани в чужбина. Ние заплащаме цени, които няма към какво да се отнесат. Пристига една оферта за 5хил или 50хил и ние трябва да я платим на доверие. 270млн са непогасените задължения на касата към 1 юни. Няма друга държава, която да отделя толкова пари за лечение на чужбина. А колко сме платили за периода на действие от както изобщо се заплаща за такива дейност…повече от милиард. За повечето дейности това са оправдани средства, но никой не се е запитвал как се образуват цените. Местните граждани същите цени ли плащат? Българските граждани плащат в пъти в повече. На това нещо не му е обръщано внимание, а това повишава апетитите към пациенти, към които можеш да ценообразуваш свободно. Тогава бързо мислещи хора се намират бързо, било то логистични посредници или преводачески посредници или др.
Начинът, по който работим не позволява да контролираме процедурата в чужбина. При нас постъпва заявление, придружено с оферта. След това ние трябва да потвърдим с 2 ма консултанти дали тази дейност може да осъществи у нас. Никой няма да се откаже от такава печеливша дейност. Но и никой не може да забрани гражданите да търсят алтернативно лечение. Решението е едно единствено - да се заплаща толкова за една дейност, колкото би струвала в България. – каза директорът на НЗОК. Цялото интервю може да се види във видеото:

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up