Неделя, Юли 05, 2020
4 нови трансплантации в навечерието на Европейския ден на донорството

Нови четири трансплантации се извършиха в страната. В навечерието на Европейския ден на донорството в УМБАЛ „Св. Марина - Варна" беше реализирана 13-тата за тази година донорска ситуация. Благодарение на решението на близките на изпаднал в мозъчна смърт 53-годишен мъж бяха дарени и трансплантирани органи на четирима души.
В УБ „Лозенец" успешно са присадени бъбреци на 58-годишна жена и 50-годишен мъж. Нова възможност да живее получи и 56-годишен мъж, на когото в същото лечебно заведение беше трансплантиран черен дроб.

Поради липса на съвместимост с подходящ реципиент в България, сърцето е предложено по линия на Евротрансплант и е предоставено на нуждаещ се пациент от болница в Берлин, Германия.

Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор", който организира и координира донорската ситуация, изказва своите съболезнования и дълбока признателност към близките на донора. От агенцията изразяват благодарност към работа на екипите от координатори и трансплантолози на УМБАЛ „Св. Марина-Варна" и УБ „Лозенец".

И все пак броят на извършваните трансплантации у нас е многократно по-нисък от този в другите европейски страни, показват данни на здравното министерство. Регистрите на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ показват, че през последните години (2016-2019 г.) в България са направени: 108 трансплантации на бъбрек (80 от трупен донор и 28 от жив донор); 41 на черен дроб (36 от трупен донор и 5 от жив донор); 19 на сърце.

Данните бяха изнесени от вестник "Сега" по повод Международния ден на донорството, който се отбелязва на 12-ти октомври. По данни на агенцията през последните 12 години са извършени 177 броя алогенни трансплантации на стволови клетки. Към настоящия момент в страната се нуждаят от трансплантация: на бъбрек -1018 болни; на сърце - 47 болни; на черен дроб - 46 болни; на бял дроб - 18 болни.

Данните са от проекта на национална програма за насърчаване на донорството в следващите 4 години. В нея се отбелязват редица проблеми с донорството и трансплантациите у нас - недостиг на органи за трансплантация; недостиг на обучени специалисти; недоразвита и зле оборудвана материална база за вземане, съхраняване и присаждане на стволови клетки; липса на достатъчна информираност на българските граждани относно необходимостта от човешка солидарност и насърчаване на донорството и други.

У нас шест болници могат да извършват трансплантации - Университетска болница „Лозенец”, Александровска болница, „Св. Екатерина”, Военномедицинска академия (ВМА) и „Пирогов” – в София, и „Св. Марина” – във Варна. Клетъчни трансплантации се правят в СБАЛОХЗ в София, както и в Национален хематологичен център.

 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up