Понеделник, Октомври 26, 2020

Човешките близнаци  понякога се забавят между появата на едното бебе и идването на бял свят надругото времето може да бъде минути, дни, седмици ... или дори много по-дълго.

В изключително рядък случай в Казахстан, жена даде живот на, които се родиха почти три цели месеца - с 11 седмици между ражданията на момиченце Лия, на 24 май, и брат й Максим, който в крайна сметка се появи този месец на 9 август. За щастие, здравето на майката, 29-годишната Лилия Коновалова и двете ѝ бебета е добро, а Министерството на здравеопазването на Казахстан, което сподели новината за ражданията в социалните медии, смята, че този необичаен и рядък случай е бил шанс един на 50 милиона.

twinssss

Един от факторите зад невероятния интервал от време между ражданията на Лия и Максим е, че Лия се е родила преждевременно, тежала само 850 грама, след гестационен период от само 25 седмици.За разлика от това, когато Максим пристига почти три месеца по-късно, в това допълнително време в утробата е натрупал здравословно тегло, което при раждането е  2,9 килограма - повече от три пъти по-тежък от „голямата“ му сестра.

Но преждевременното идване на Лия е само една част от историята. Основната причина, обясняваща различните рожденmamakazahstanи дни на близнаците, е, че майка им Лилия има изключително рядко анатомично състояние, наречено маточна диделфис - маточна малформация, която ефективно води до двойна матка.

Когато това се случи - което е при по-малко от 0,5 процента от американските жени - всеки плод се развива отделно в собствената си матка, но преждевременните раждания (и други събития, включително спонтанен аборт) са често усложнение, произтичащо от аномалията.За щастие на семейството на Лилия Коновалова, което включва и по-възрастна седемгодишна сестра на близнаците, нито едно от усложненията не се оказа фатално. Теглото и размерът при раждането на Лия бяха много малки, но се съобщава, че момиченцето се развива добре на около тримесечна възраст.

"Синът ми не бързаше да излезе на бял свят", каза Лилия пред регионалните медии.

"Благодарение на нашите лекари надделяхме ... това, което направиха, е чудо. Децата ми сега тежат около 3 килограма и се готвим да бъдат изписани от болницата."

Често жените с маточна диделифия не знаят, че имат двойна матка и когато забременеят, може да не знаят, че всъщност са бременни с близнаци.

Такъв беше случаят с жена от Бангладеш ,  която роди близнаци с разлика от 26 дни  чийто лекар каза, че никога не е виждал подобен случай в моята 30-годишна плюс медицинска
кариера “.

Източник: ScienceAlert

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up