Събота, Септември 21, 2019

Информираното съгласие е записано в нашето законодателство през 2005 година, но и до сега не се познава добре както от пациентите, така и от лекарите, а даже и от юристи. Образно казано от юридическа гледна точка, разликата между това да бъдеш намушкан с нож на улицата и да ти отворят корема в операционната е, че във втория случай ти си дал предварително съгласие за това. Човешкото тяло е неприкосновено и никой не може да нарушава целостта му, каза пред БТВ, Председателят на ЦЗПЗ Д-р Стойчо Кацаров.
Ако в случая не е имало предварително дадено информирано съгласие, то изобщо не е трябвало да се оперира.

Всичко лекари и лечебни заведения вземат информирано съгласие от пациентите си, защото НЗОК го изисква като документ, но това се прави формално, бланкетно. Ние в ЦЗПЗ разполагаме с документ за информирано съгласие взето от наш пациент във Великобритания. То е 40 страници и представлява преразказ на целия разговор на лекаря с пациента.
Не е нужно да се увеличават санкциите за нарушения, свързани с информираното съгласие. По-важно е да се научим да го прилагаме. Българският лекарски съюз може да организира такава кампания за обучение на лекарите как да вземат информирано съгласие от пациентите си.
Още във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up