Петък, Юли 10, 2020

60-годишният Стоян Русков от Пазарджик в последен стадий на бъбречна недостатъчност и поддържан с хемодиализа, обявява гладна стачка, заради скандално решение на ТЕЛК. Крайната мярка е провокирана от променените правила за ТЕЛК, според които хората в състоянието на Русков вече не получават право на чужда помощ. Същевременно именно днес МС одобри промени в Наредбата за медицинска експертиза, именно заради ощетените пациенти.

Стоян Русков е с 5 байпаса и смесена клапа на сърцето. В тази връзка гладната стачка може да се окаже фатална за него. 

В същата ситуация се намира и приятеля му Павел Павлов, който е на хемодиализа от 10 год., но той няма да гладува, тъй като лекарите са го предопредили, че само в рамките на няколко дни може да се стигне до фатален край.

Стоян Русков и други хора в подобно положение са загубили от една страна 80 лева добавка към пенсиите си, от друга – и социална помощ от около 20 лева. На фона на пенсии в размер на 240-260 лева, тези 100 лева са много пари, казва мъжът.

Заради здравословното си състояние, тези хора не могат и да работят. Проблемът засяга всички пациенти на диализа в цялата страна, твърди Русков.

Само двама от Пазарджишко са обжалвали пред ТЕЛК, защото това автоматично води до спиране на пенсиите до излизане на решение, а повечето хора не могат да си позволят да останат без доходи.

Русков обясни още, че има доста съмишленици, които ще го подкрепят. А той самият се зарича да гладува безсрочно, докато не привлече вниманието на здравните власти и на правителството към проблемите на хората на хемодиализа.

Снимка: 24часа

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up