Четвъртък, Октомври 01, 2020

Изпълнителната агенция "Медицински одит" проверява връщан ли е ХИВ-позитивен пациент от болници, имало ли е отказ той да бъде приет в лечебните заведения в Плевен и Велико Търново. Защо близките на вече починалия човек все още не са получили изследванията, с които той е бил изписан от Националната хематологична болница малко преди да почине.

За това настояха в своя позиция от Националната пациентска организация.

Агенция "Медицински одит" вече се е самосезирала и е започнала проверка във връзка със смъртта на 5 май на британеца Крейг Харпър, който от няколко години живее в село Стояновци, Врачанско. Здравните власти не дават повече подробности и коментари преди края на проверката. Обикновено тези проверки продължават няколко месеца и рядко получават публичност. Дали тя ще обхване и казусите, посочени от пациентската организация и от близки на загиналия, засега не е ясно.

 

"Системните стигма и дискриминация, които се проявяват спрямо пациентите с ХИВ в българската здравна система, убиват", посочват в позицията си Националната пациентска организация. Те искат да сигнализират, че в България пациенти не умират от ХИВ и СПИН, а от забавено лечение, неясни диагнози и подхвърляне.

"Инфекционистите в петте специализирани центрове за лечение на ХИВ/СПИН в страната са оставени сами да се справят с цялата комплекност на ХИВ инфекцията и коморбидните състояния. Уви, те няма как сами да спечелят битка срещу онкологично заболяване, ако не се включат онколозите или пък да предотвратят инфаркт. Антиретровирусната терапия е само една част от комплексната медицинска грижа, от която се нуждаят пациентите с ХИВ", се казва още в становището.

Какви са причините за смъртта на Крейг Харпър предстои да се изяснява. Близките му и пациентската организация разказват, че след като през февруари и март се установило, че той има нисък хемоглобин и желязо в кръвта, била потърсена лекарска помощ. В болниците във Велико Търново и в Плевен са отказали да го приет, разказват близки на починалия.

Спешна помощ му е предоставена в "Пирогов", където потвърждават и ХИВ-статуса на пациента. Затова той е приет в отделението по придобита имунна недостатъчност в инфекциозната болница в София. Там продължава лечението му, правят му се кръвопреливания, но без резултат, отбелязват от Националната пациентска организация, които съдействат на човека и на роднините му.

В процеса на търсене на причините за състоянието на Харпър медиците от ХИВ-отделението се усъмняват за хематологично заболяване, като искат консултация от УМБАЛ "Иван Рилски", която се намира непосредствено до Инфекциозна болница и разполага с ниво на компетентност, напълно покриващо грижата и за ХИВ-позитивни пациенти, се казва в становището. Консултиращият лекар обаче отказал да приеме Крейг Харпър за изследвания и уточняване на диагнозата му.

Така пациентът е приет в Националната хематологична болница. На третия ден след приемането е изписан с обяснението, че няма хематологично заболяване. Официалните резултати от тези тестове все още не са предоставени на близките с мотива, че не са готови, посочва неправителствената организация.

"Национална пациентска организация категорично смята, че Крейг Харпър загина от неизяснена диагноза и от мълчалив отказ от лечение", се казва още в становището.

Снимка: clinicaBG

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up