Събота, Септември 21, 2019
Онкоболни вече чакат на опашка за лечение

"Комплексният онкологичен център" Шумен е сезирал държавните институции за изменението на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г. За пръв път в цялата история на НЗОК, от нейното създаване с анекса на НРД бе заложен лимит за лечението и на онкоболни пациенти. Отложеното изписване на пациенти, преминали по Клинични пътеки в края на всеки месец, които се задържат в лечебното заведение и се изписват в началото на следващия месец, поради изчерпване на финансов лимит, води до натрупване на закъснение, забавяне и невъзможност за приемане на онкологично болни, нуждаещи се от лечение, както и до натрупване в листа на чакащи от такива пациенти.
В резултат на това се нарушават терапевтичните схеми за лечение на онкоболни, като се принуждават да чакат, което води до конфликтни ситуации и работата се затруднява изключително много.
През годините има устойчива тенденция за нарастването на лъчелечението, което е с около 20% повече в сравнение със същия период на предходната година. Дейността е на-ощетена при този начин на финансиране с лимити.

Ако не бъдат предвидени необходимите средства за финансиране на реално извършената дейност ще се оформи прогресивна листа на чакащи за лъчелечение. Към 20- ти май ще се изчерпи общия лимит за месеца и всички налични болни ще се отчетат за юни, като за дните до края на май няма да бъдат приемани нови болни.
За юни месечния лимит ще се изпълни към 15- то число и се очаква пълно разстройване на дейността в болницата. Това ще доведе до формиране на листа на чакащи за около 1 месец, въпреки че болницата има капацитет да приеме всички без отлагане. Това е недопустимо за лечение на онкологични заболявания по радикална програма, каквито са 65-70% от пациентите и ще доведе до силно влошаване на лечебните резултати и ще влоши прогнозата за изхода от това тежко заболяване.
От "Комплексен онкологичен център" Шумен настояват за адекватни решения и действия и премахване на лимита.
Писмото е разпратено до Председателя на БЛС Д-р Маджаров, Председателя на комисията по здравеопазване към Народно събрание Д-р Дариткова, Министъра на здравеопазването – К. Ананиев и до Център защита правата в здравеопазването.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up