Събота, Август 17, 2019

BLOODTEST200Днес е Световният ден за борба с хемофилията. По данни на СЗО в света има над 400 000 болни, страдащи от двете форми на заболяването – тип А и тип В, като честотата варира от 1 на 5000 до 1 на 10 000 души мъжко население.

Симптомите и при двата типа хемофилия са сходни, най-честият от тях е продължително кървене, особено в ставите. Сериозна опасност за тези пациенти са нараняванията и хирургичните интервенции, при които може да настъпи труден за овладяване кръвоизлив.

При хемофилия А липсва или е с дефектна структура фактор VII на кръвосъсирването, а при хемофилия В липсващ или дефектен е фактор IX. Интересна е и наследствеността - синовете на болен от хемофилия са винаги здрави, а дъщерите винаги са носителки, тъй като гените, кодиращи факторите VIII и IX са разположени върху женската полова хромозома – X хромозомата. Заболяването много рядко засяга жени.

У нас няма точна статистика за броя на болните от хемофилия. Най-често споменаваното число е между 700 и 800 души. За съжаление, въпреки усилията на пациентската общност и на специалистите от трите големи университетски хематологични клиники – в София, Пловдив и Варна, все още страната ни не разполага с регистър на пациентите.

Според експерти в областта това е едно много сериозно изоставане от добрите европейски и световни практики, особено като се има предвидочакваното навлизане на генните терапии, за които една страна трябва да е подготвена и да разполага с точна информация за профила на пациентите, типа на заболяването, неговия ход и пълните данни за проведеното лечение.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up