Неделя, Юни 07, 2020

agresiqПациент наби личната си лекарка в ДКЦ 18 в София, информира Нова телевизия. Ето разказът на д-р Антоанета Николова - Здравкова:

На 22 март бях нападната от пациент, който наистина е тежко болен. Той е на 37 г., с хронична бъбречна недостатъчност и е на хемодиализа. Настояваше, че аз трябва да го подготвя и представя за трансплантация на бъбрек. За пореден път му обясних, че не мога да го направя, защото за това нещо има специално оторизирани структури.

Предната седмица ми се обади завеждащият на хемодиализата в „Токуда” и ми каза да му дам направление, за да го подготвят за трансплантация. Такава клинична пътека за подготовка за трансплатация по Здравна каса няма. Опитах се да намеря някаква близка клинична пътека – написах такава за оперативно лечение на бъбречни заболявания с голям обем. Издадох талон на 13 март.

Той пристигна на 22 март и ми каза: „Няма да ме разкарваш, няма да ме разиграваш, ще трябва да намериш къде да ме приемат в болница“.

Обадих се дори и в Здравната каса, при което ми казаха, че това не е моя работа. Той ме напсува, сестрата му направи забележка и той започна да ни заплашва, че ще ни убие. Аз си държах телефона в ръката и му казах, че ще извикам полиция. Той ми изби телефона от ръката, бутна ме на кушетката и започна да нанася удари по лицето и главата ми“. Лекарката се е освидетелствала и има документ за това.

По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът не е криминално проявен, но ще му бъде направена психиатрична експертиза, за да се изясни дали е разбирал смисъла на действията си.

Според д-р Здравкова друг голям проблем е, че тя няма право да отпише пациента от листата си.

Написах молба до много институции. Очаквам решение на проблема. Ако откажа да го лекувам, мога да бъда санкционирана”, обясни д-р Здравкова. След инцидента мъжът не е идвал при нея, допълни тя. .

По данни на МЗ физическите нападения над лекари през 2018 г. са 396, а само от началото на годината са 34.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up