Понеделник, Март 25, 2019

Пациенти

belgiumМного пъти съм ви писал за здравни проблеми но очевидно нищо не отива напред. Сега искам да Ви покажа как здравната каса в Белгия плаща. Снаха ми си прави операция на жлъчката. Касата плаща 80% от разходите, а при здравна застраховка застрахователя плаща 80% от остатъка. Та семейството плати една надница. Забележете пациента плаща операцията, после здравната каса му връща разликата. Синът ми преди дни извади 4 мъдреци. Касата плаща 85% от стойността която е 600 евро. А тук непрекъсната се дрънкат изкуствено. Ами вижте как е в другите страни. Е, свързано е с пари. Ами да увеличат приходите, примерно корпоративния данък да не е плосък-10%, а прогресивно растящ.

0000230514 article3.obshestvenaЛипса на актуална информация за процесите по прехвърлянето на функциите на Фонда за лечение в чужбина и Център „Фонд за лечение на деца в чужбина“ към НЗОК е причината Националната пациентска организация (НПО) да се обърне с отворено писмо към министъра на здрравеопазването Кирил Ананиев, управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, Надзорния съвет на НЗОК е парламентарната Комисия по здравеопаването, в което изразява притеснение от нивото на готовност на касата да поеме до 31 март и изпълнява пълноценно функциите на двете структури. От организацията настояват пациентската общност в най-кратък срок да получи уверение от компетентните институции, че правата й ще бъдат адекватно защитени.

barokameraПриблизително 1,5 милиона българи страдат от затлъстяване, като страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС. Това съобщи диетологът доц. Теодора Дърленска по време на експертна среща, посветена на бариатричната хирургия като алтернативно решение за хората със свръхтегло, организирана от УМБАЛ „Александровска“в партньорство с пациентската организация Сдружение „Моят нов живот“.

Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно и няма универсален подход, валиден за всички. То включва съчетание от промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и бариатрична хирургия, подчертаха специалистите.

Dara help 800x300Дара Хелп има удоволствието да представи България на 11-тата международна среща за обмяна на опит между пациентски организации от цял свят (IEEPO), 5-7 март 2019г в Рим, Италия.
Срещата е посветена на персонализираната грижа на пациенти с онкологични заболявания.

Имахме възможността да представим нашият опит в България, да получим нови познания и да обменим информация с пациентски организации от всички континенти.

ombudsmanМедици от водещи столични болници прегледаха днес безплатно над 500 души в социалната кухня на омбудсмана Мая Манолова, която се намира в двора на столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

Инициативата бе по повод Деня на любовта, а целта – да се осигури безплатен профилактичен преглед на хора, които нямат достъп до здравеопазване и елементарни медицински грижи.

turnev

От гледна точка на осигуряване на грижите за болните бих могъл да кажа, че са направени сериозни крачки през последните години. Основата е поставена, но трябва да се надгражда. Това заяви в сутрешния блок на БНТ неврологът проф. Ивайло Търнев. 

По думите му Здравната каса би трябвало да осигурява лечението на всички пациенти, независимо дали става въпрос за деца или възрастни.

,,В този смисъл Фондът за лечение на деца може би беше изкуствено създаден. Трябва да има лечение за всички – и за деца, и за възрастни, защото в противен случай се получава нещо като възрастова дискриминация'', сподели Търнев.

veska subevaВеска Събева е председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия.
Г-жо Събева, какво е новото в лечението на епилепсията у нас, улеснени ли са пациентите в достъпа до модерни видове терапии?
Хирургичното лечение в България е на много високо ниво. Имаме много добър и квалифициран екип от специалисти, който работи активно и дори предава опита си на колеги от други страни. За съжаление, не стои по същия начин въпросът с прилагането на кетогенната диета.Срещам се с много родители, които продължават да пътуват до съседните на България страни. А имаме нужда от такъв център.
От гледната точка на пациенти Ви моля да споделите кои са нй-сериозните пречки, с които се сблъсквате?

btv napadenie medik19-годишен нападна фелдшер в Нова Загора. Инцидентът стана в ранните часове на 14 февруари, докато лекарите се опитват да реанимират 48-годишен мъж с тежък инфаркт. Неговите близки са изключително афектирани и се опитват да влязат в залата и нападат фелдшера.
Нападателят е задържан за 24 часа, но е пуснат малко по-късно, въпреки че има досъдебно производство
„Много агресивен беше синът на починалия и нападна колегата, директно няколко пъти го удари в носа, в окото и аз се опитах да го измъкна от него, изкарахме го извън залата”, разказа д-р Мохамед Даауар.
Кървеше много силно от носа и от окото, беше в стрес, не очакваше такова нещо и не знаеше какво да прави, обясни още лекарят.

eeg epilepsiaЕдин от всеки 100 души по света страда от епилепсия, а един от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп веднъж в живота си. Това показва статистиката на Международното бюро по епилепсия и Международната лига срещу епилепсията. По тяхна инициатива всеки втори понеделник на месец февруари се отбелязва като световен ден за борба със заболяването, което специалистите определят като ней-често срещаното неврологично увреждане. България също участва в инициативите, посветени на деня по идея на Асоциацията на родители на деца с епилепсия АРДЕ. Приблизително 70 000 са хората с тази диагноза у нас, показват данни на организацията.
България има сериозни традиции в областта на диагностиката и лечението на епилепсията. От 2012 г. работи Специализиран център по хирургия на епилепсията към Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” - София.

Log in or Sign up