Сряда, Септември 18, 2019

ambulanceНелепата смърт на детето в Софийското село Ботунец още веднъж показа наяве неправилната организация на спешната помощ у нас. Имало филиал в Ботунец, но нямало лекар, нямало и линейка. Имало медицинска сестра и кислород. Лекарите били в линейките.
Това за какво е? Кое точно спешно състояние може да реши дежурната във филиала медицинска сестра? Защо се харчат пари за заплати, оборудване, отопление и други, за структура, която и да иска не може да свърши работа.
Родителите на починалото дете няма как да знаят, че във филиала не могат да му помогнат. Те разчитат на това, че там е мястото, където ще го спасят. Ако филиалът не съществуваше, сигурно щяха да закарат детето в най-близката болница и кой знае, можеше и да го спасят. Ако изобщо е можело да се спаси, то това не може да стане в този филиал, дори и да имаше лекар.

Главната задача на Спешна помощ е логистична – да закара страдащия по най-бързия начин, жив до лечебно заведение, в което реално може да се окаже медицинска помощ. Понякога, както в този случай, това ще изисква специалист с ларингоскоп или бронхоскоп, друг път реаниматор, хирург и пр. Болният трябва да бъде закаран там, където може да се помогне.
В Америка, линейките стоят пред спешните приемни отделения на болниците. От там тръгват и там карат болните. По правило в линейките има само парамедици, защото американците са си дали сметка, че да пратиш лекар да носи носилката с болния е разсипия на квалифициран труд. Това не пречи, обаче при бедствия и катастрофи, всички лекари от спешното приемно отделение да отидат с линейките на място и да окажат помощ.
В Холандия няма национална телефонна линия. Спешната и неотложна медицинска помощ след работно време (от 5 вечерта, до 8 сутринта) се организира на общинско ниво от така наречените постове от общопрактикуващи лекари. Специално обучени асистенти на лекарите отговарят на телефона и извършват триаж. Дежурните лекарите изпращат информация за посещението на пациента на неговия личен лекар. За дежурствата се плаща по часова ставка, независимо от броя на обслужените пациенти. Общопрактикуващите лекари са задължени да дадат поне 50 часа годишно, за да могат да продължат регистрацията си.
Освен от тези постове, спешната помощ се осигурява от спешни приемни отделения отделения на болниците и травма центрове. Всяка от структурите разполага с линейки.
Ние все се оправдаваме, че парите ни са малко. Като ги харчим така, никога няма да стигнат. Парите, които се дават за филиала в Ботунец и другите като него, са пари хвърлени на вятъра.
Ние имаме общопрактикуващи лекари, имаме звена за неотложна помощ, осигурявана от общопрактикуващите лекари имаме национален телефон и национална Спешна помощ имаме и много болници със спешни приемни отделения. Структури сме създали всякакви, но ефективна организация няма. Всеки прави по нещо, а като цяло нищо не е както трябва. Като много други неща и тук сме отбили номера.
Липсата на пари не е причина, а е следствие на лошата организация. За немарливостта си плащаме, с най-скъпото.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гост · преди 8 месеца
    СВтига с това "можело да бъде спасено " ! Ситуацията е била абсолютно изгубена.сестрата се е опитала да подаде кислород. Какво друго да нарпави там ? Всъщнсот - който и да е бил там, все тая ! И аз да съм бил, и професор Николай петров от ВМА да е бил - все същото. Единственото спасение е било спешна бронхоскопия, но в страната на колко места има екипи, които да правят подобно нещо и да има екип в готовност ? За София знам само един, че дежури- в ИСУЛ. На всички други места екипите са на разположение, тоест ще пристигнат след час поне, когато детето пак ще е мъртво. Кой знае как са се опитвали да извадят чуждото тяло, за да се стигне до кървене! По мое мнение детето най-вероятно е било мъртво. В тези случаи само спешна бронхоскопия би могла да помогне. Методът Хаймлих би помогнал само в началото и само при определени обстоятелства. Стана ясно, че детето е било и с епилепсия. Изключително комплицирана история. С
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Д-р · преди 8 месеца
    Детето е можело да бъде спасено, стига някой да е знаел как. Пряката причина за смъртта е бронхоспазъм предизвикан от чуждото тяло. Същото е твърде малко за да спре механично притока на въздух.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up