Понеделник, Октомври 26, 2020
За малко да погребат жив човек

„Когато го извадихме от ковчега, видяхме, че лицето преглътна. След това започна да диша. Затваряме му очите - той ги отваря. Преместихме му ръката - той я върна“. Това не е сюжет от популярния сериал живите мъртви. Това е разказ на собственик на погребална агенция в Сливен.
От репортажа на БТВ разбираме, че човекът е настанен в болница в кома. Не стана ясно колко време е прекарал в погребалната агенция, но е сигурно, че там медицинска помощ не му е оказвана. Не се съобщава и каква е диагнозата, довела до комата, но най-често на тази възраст е мозъчен инсулт.

От разказа на близък приятел се разбира, че пристигналия с екипа на спешна помощ медицински фелдшер само е погледнал падналия в банята човек и е написал съобщение за смърт. На базата на това съобщение общината е издала смъртен акт и болния вместо в болницата е закаран в погребалната агенция. Случайно забелязани неволеви движения в агенцията са предотвратили най-зловещия край на историята - да бъде погребан жив.
Според Наредба № 14 за медицинските критерии и реда на установяване на смърт, ъстановяването на смърт, настъпила извън лечебно заведение, се извършва от лекар/и, а при липса на лекар - от фелдшер, който попълва "Съобщение за смърт".
Установяването на смъртта обаче не става с поглед, а с физикален преглед, при който се проверява трайното наличие на всеки един от следните белези:
1. палпаторна липса на пулс на двете каротидни артерии и двете бедрени артерии;
2. аускултаторна липса на сърдечна дейност;
3. липса на дихателни движения на диафрагмата и гръдния кош, установени при визуално наблюдение;
4. липса на дишане при аускултация на гръдния кош двустранно.
За потвърждаване липсата на електрическа сърдечна дейност може да се използва електрокардиографско изследване (ЕКГ), като само то не е достатъчно условие за установяване на смъртта.
Има и други косвени белези за настъпила смърт, които всяко медицинско лице би трябвало да знае и да може да разпознае.
Това, че все пак не са погребали жив човек не е равнозначно на щастлив край, защото шансът за възстановяване на изпадналия в кома (независимо каква) човек е много по-голям, ако веднага се окаже, медицинска помощ, отколкото ако прекара неизвестен брой часове в ковчег. Няма съмнение освен това, че и близките на починалия и служителите на погребалната агенция са преживели психологическа травма. Това са основания да се потърси отговорност за немарливо изпълнение на служебните задължения. Имаме и още едно доказателство за качеството на медицинската помощ.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    я · преди 11 дни
    Затруднен е достъпът на пациенти до сливенската болница - само с направление от погребална агенция.Същата дали има договор с НЗОК?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up