Петък, Октомври 23, 2020
Нормотворци сър

През далечната 2007 година бе приета поправка в Закон за здравето, според която в училищата и детските градини се разкриват здравни кабинети. Повече от десетилетие от тогава се спори каква точно дейност да извършват наетите лекари и медицински сестри в тези кабинети и кой да им плаща, както и на какви точно договори да бъдат назначени.
Последната редакция на закона предвижда в неговия чл. 120 здравните кабинети в общинските детски градини и училища да се финансират от общинските бюджети като делегирана от държавата дейност, а кабинетите в частните детски градини и училища – от техния собственик.

В същото време съгласно действащата редакция на чл. 26, ал. 3 от същия закон здравните дейности за деца и ученици, оборудването и консумативите в здравните кабинети, разкрити по този закон в детските градини и училищата се финансират от държавата в съответствие с разпоредбите на Закона за държавния бюджет за конкретната година. Тъй като “разкрити по този закон“ са всички здравни кабинети, то държавата би трябвало да финансира здравните кабинети и в частните училища и детските градини.
Според единия член на закона държавата трябва да плаща за кабинентите само на общинските и държавни училища и градини, а според другия и на частните. Това се казва нормотворчество!

Своят принос по темата даде миналата седмица и Комисията за защита на конкуренцията. Макар и по един много завоалиран начин КЗК казва, че държавата трябва да финансира и здравните кабинети в частните училища и детски градини.
„Комисията за защита на конкуренцията счита, че тези норми могат да бъдат разглеждани с оглед на прилагането на принципа на конкурентната неутралност и правото на Европейския съюз по държавните помощи. По принцип финансирането на дейности с обществен ресурс, включително дейности от обществен интерес, следва да се извършва при съблюдаване на правилата по държавните помощи на ЕС, по отношение на които компетентни органи са министърът на финансите и Европейската комисия.“
Казано простичко, не може да финансираш дейността според формата на собствеността. Или финансираш всички или никой. Казано е доста тихо, да не вземе някой да го чуе.
Какво следва? Най-вероятно нищо. Становищата на КЗК от този тип не са задължителни и имат правна стойност горе долу, колкото публикация в някой ежедневник. Писането на закони, обаче не е като писането на публикации. Очакваме от нашите избраници, като приемат противоречиви една на друга норми, поне да не са в един закон, че е срамота. А също и да съблюдават правилата на честната конкуренция.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up