Петък, Октомври 23, 2020
И АДФИ проверява проф. Стоименова

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е открила нарушения в управлението на проф. Асена Сербезова на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) отпреди две години. Какви са те ще стане ясно на 28 септември, когато ще бъдат връчени съответните документи.

Заключенията на АДФИ идват едва няколко дни след като Съдът върна за доизясняваме делото срещу проф. Сербезова, което заведе Прокуратурата за всяване на паника по време на пандемията.

 

Причината за обвинението бяха две интервюта, в които проф. Сербезова, в качеството си на председател на Българския фармацевтичен съюз, предупреди за евентуално задълбочаване на недостига от медикаменти заради КОВИД-19, тема, която по това време беше актуална в цял свят.

Според магистратите на този етап не е ясно каква нередност е извършила проф. Сербезова, давайки интервютата, както и в какво точно е обвинена. Затова Съдът върна обвиненията на Прокуратурата за доизясняване.

В отговор обаче проф. Сербезова се сдоби с нов шамар от страна на институциите – актове от АДФИ. Въпреки множеството проверки, които бяха извършени на ИАЛ в периода, в който тя беше начело на агенцията – 2014-2018 г., нарушения не бяха открити. Те се появиха едва сега, когато срещу нея се води дело от прокуратурата.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up