Понеделник, Октомври 26, 2020
Тестове за самодиагностика на ХИВ

Европейското бюро на Световната здравна организация публикува информация за успешно проведен в България пилотен проект за самодиагностика за ХИВ на хора с повишен риск.
Пилотният проект, проведен в България показва, че повече хора се тестват за ХИВ, когато е налице възможност да се тестват сами. В ситуации, в които тестовете се провеждат в здравни заведения, може да бъде трудно да накарате някои хора да се го направят. Тестването в общността е добър начин за преодоляване на тези бариери, но е много трудоемко. Самостоятелното тестване може да се окаже по-евтино, а демонстрационният проект, проведен миналата година, ясно показва ролята, която може да играе.

Тестването за ХИВ е критична намеса за общественото здраве, тъй като е първата стъпка към лечението и грижите. При сегашното антиретровирусно лечение хората с положителен тест могат да очакват да живеят здравословно с ХИВ, без да го предават на никой друг.

Групите от население в България, които са най-уязвими към ХИВ инфекция, включват гейове, бисексуални и други мъже, които правят секс с мъже (МСМ) и трансджендъри. Въпреки напредъка през последните години, много МСМ и транссексуални хора в България не знаят за своя ХИВ статус и не са склонни да търсят тестове в здравни институции, поради свързаната с тях стигма.

Прост тест от слюнка с резултати за 20 минути
Пилотният проект е бил проведен от Фондация „Сингъл Степ“ – Българска неправителствена организация (НПО). Момчил Баев, мениджър по въпросите на сексуалното здраве и ХИВ в организацията, обяснява: „Предложихме на МСМ и трансджендъри да се тестват за ХИВ напълно безплатно, поверително, в уюта на дома си, без да се налага да посещават здравен център или да се срещат с някой. Използвахме одобрен метод за тест, който открива антитела срещу вируса на ХИВ в слюнката. Това е лесно, удобно и надеждно. Тампон се втрива по венците, след което се потапя в разтвор с реактив и резултатът е достъпен след 20 минути ”.

По време на кампанията неправителствената организация е изпратила 900 безплатни комплекта за самотестване за ХИВ в 120 населени места във всички 28 области на страната. Кампанията е била популяризирана в социалните медии с хаштаг #endHIVbg и се възползвала от партньорството на Фондация „Сингъл Степ“ с Grindr - едно от най-големите приложения за социални мрежи в света за гейове, бисексуални, транссексуални . „Сингъл Степ“ поставяла известие на цял екран, които се появяват, когато потребителите от страната отворят приложението Grindr и изпращала директни съобщения в пощенската кутия на потребителите на приложението. След това потребителите са били поканени да поръчат тест за ХИВ онлайн, като отидат на уебсайта на „Сингъл Степ“, където могат да попълнят въпросник и да поръчат тест комплект. Тестовете са били доставени по пощата безплатно. Почти 60% от попълнилите въпросника са поръчали теста.

Предоставянето на подкрепа на някой, който е положил теста, е била осигурена, чрез създаване на специална телефонна линия за поддръжка, обслужвана от специалист по сексуално здраве и ХИВ. Дванадесет положителни резултата са били съобщени на телефона и на обаждащите се е бил даден последващ тест в медицински център, за да се потвърди резултатът. Всички засегнати хора са получили лечение и сега имат неоткриваем вирусен товар.

„За някои от момчетата с положителен резултат беше доста трудно да се справят с лошите новини“, обяснява Момчил Баев. „Някои бяха от селски райони с много ограничен достъп до качествена информация, обществени услуги или медицински грижи. Това отне допълнителни усилия от моя страна, да осигуря подкрепа и насоки, докато не успеят да получат достъп до лечение. Това е ежедневна битка за осигуряване на достъп и достойнство за всички, без значение колко селска е средата им. "

Ценни знания за поведенческите реакции
Въпросниците преди и след тестването предоставят ценна информация за услугата и как тя е получена. Повече от 1500 МСМ и транссексуални хора от 164 градове и села са отговорили и много от тях не са знаели своя ХИВ статус. Проектът разкрива важна разлика между столицата и провинциалните райони - 68% от МСМ и транссексуалните лица, живеещи в по-малките градове, не са били наясно със своя ХИВ статус, което предполага, че възможностите за тестване за ХИВ не са толкова достъпни извън столицата. Самодиагностиката на ХИВ може да преодолее тази празнина. Пилотният проект също така показа, че 68% от хората, които не знаят за статуса си, никога не използват или използват много рядко презерватив, една трета от всички респонденти (31%) никога не са били тествани за ХИВ, а 71% предпочитат домашното тестване за ХИВ пред традиционните методи.

„Този пилотен проект показа, че има силно търсене на комплекти за самостоятелно тестване за ХИВ в в общността“, каза д-р Масуд Дара, координатор по заразни болести в СЗО / Европа. „Той също така показва как самодиагностиката може да помогне за разширяване на услугите за тестване, за да се намалят неравенствата между селските и градските райони. От 2016 г. СЗО препоръчва самотестване за ХИВ да се предлага като допълнителен подход към традиционните услуги за тестване на ХИВ. Не всички страни от европейския регион на СЗО обаче са се възползвали напълно от възможността. Сега, тъй като работим усилено за поддържане на основни здравни услуги в разгара на пандемията на COVID-19, самотестирането за ХИВ има допълнително значение и се надявам, че страните, които все още не са внедрили, ще обмислят въвеждането и/или увеличаването му. ”

Източник: WHO Europe

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up