Четвъртък, Октомври 01, 2020
НДК ще светне в червено по повод  Световния ден за борба с лимфома

По повод днешния Световния ден за борба с лимфома НДК ще светне в червено. Целта е да се напомни, че ракът на кръвта не е смъртна присъда и да се повиши информираността за лимфомите – ходжкинов, неджкинов, хронична лимфоцитна левкемия и др. – и по този начин да улесни разпознаването на симптомите и ранната диагносттика.

 

В България всяка година новодиагностицираните пациенти са около 1500. Злокачествените заболявания на кръвта са над 140 типа, а основните групи са три - левкемия, лимфом, миелом. Лимфомът засяга лимфната система и може да се разпространява в други части на тялото. Левкемията повлиява белите кръвни клетки и се открива в кръвта и костния мозък. Миеломът повлиява плазмоцитите, които се намират в костния мозък.

Ракът на кръвта е петото по разпространение онкологично заболяване и най-често срещаната форма на рак при децата. На всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта. Добрата новина е, че петгодишната преживяемост при онкохематологичните заболявания е над 70%. Над 40% от всички нови онкологични лекарства от 2000 г. насам са за онкохематологични болести, а над 300 медикамента за злокачествени.

В сравнение с 60-те години на миналия век успешното лечение при пациентите с миелом от 12% преживяемост е достигнала до над 50% ,при пациентите с неходжкинов лимфом се е увеличил от 31% на 73%, при хората с ходжкинов лимфом - от 40% на 89%, при остра лимфобластна левкемия от 4% стига до 94% в наши дни.

Денят на лимфома се отбелязва от 2004 г. и е иницииран от американския актьор Роб Лоу, под патронажа на Международната организация „Коалиция за борба с лимфома”.

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Какво трябва да се направи, за да се осигурят лекарства в малките населени места?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up