Събота, Декември 05, 2020
Престъпна небрежност. Една трета от служителите на Спешна помощ в София с положителен тест за коронавирус

Над една трета от служителите на Центъра за спешна медицинска помощ-София са прекарали или прекарват зараза с коронавирус. На брифинг, Директорът на ЦСМП Георги Гелев обясни, че преди време при тях се разболели три служителки, които дали положителен резултат с PCR-тест. В тази връзка се направило изследване на цялата смяна, което установило, че има и други заразени.

„Закупихме бързи тестове, за цялата служба. След като тествахме абсолютно всички, в това число и аз се тествах, броят на тези тестове е 773, от тях положителни се оказаха 266 – или с имуноглобулин-М (IgM), или имуноглобулин-G (IgG), или и двата повишени.” казва Гелев
На далите положителен тест за антитела 266 души са направени PCR тестове за антиген, според които 13 от служителите са с активна инфекция, които са поставени под карантина.
Това, че 1/3 от персонала на Спешна помощ в София е изградил антитела срещу коронавируса означава, че всички те през последния месец, са били потенциални източници на зараза за своите пациенти – най-често възрастни хора с множество хронични заболявания.
Голямата разлика между резултатите от двата теста може да е и най-вероятно е резултат на фалшиво отрицателни тестове за PCR, чиято чувствителност е около 70% и допълнително може да се понижи, в резултат на неправилно вземане и съхранение на пробите.
Разликата може да се обясни, ако допуснем, че повечето от заразените с коронавирус служители на Спешна помощ са се заразили почти едновременно или в много кратък период от време в началото на март. Дали това е така, щеше да се знае, ако бяха тествани, но те не са били.

Тази информация, макар поднесена спокойно и между другото, е най-големият скандал от началото на епидемията с коронавирус. Медиците, които са на първа линия и са викани да оказват медицинска помощ, са били за един период от време източник на зараза за своите пациенти. Това означава, за мащабите на София, десетки хиляди контактни и неизвестен брой заразени от тях. Трябва да се има предвид и обстоятелството, че преобладаващата част от хората викащи спешна помощ са такива от най-уязвимата група от населението – възрастни хора с едно или повече хронични заболявания.
Не е известно кой е нулевият пациент и кога точно е възникнала инфекцията, дали първоначалното заразяване е било от пациенти към медици или между самите медици, но това няма и никакво значение вече.
Може да се предполага, че картината е подобна и в останалите 28 центрове за спешна помощ, чиито персонал в повечето случаи до сега не е бил изследван.
Медиците от спешна помощ са най-рисковата група, защото освен, че самите те могат да бъдат заразени, се превръщат в източник на зараза за най-уязвима група от населението. За това всички експерти препоръчват тестването на персонала на спешна помощ да се извършва най-малко два пъти седмично. В случая нашите медици са изследвани за пръв път повече от месец след началото на епидемията, с което се създава риск за здравето и животът на десетки хиляди хора в София и страната.
Не знаем дали НОЩ е съветвал Правителството и здравното министерство да не се правят тестове на медиците от спешна помощ или те не са се съобразили с техните съвети, но фактите са налице.
Кой е виновен за тази престъпна небрежност може да установи единствено прокуратурата. Освен да се потърсят виновните, е необходимо незабавно да се проведат тестове на всички служители на спешна помощ в страната и това да се прави периодично, както препоръчват от СЗО, за да може своевременно да се поставят под карантина, онези, които са дали положителни тестове.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Виктория Чобанова · преди 7 месеца
    Идват ми няколко въпроса. 1. Ако ръководството на ЦСМП -София не беше закупило тестове, за да изследва своите екипи, дали щеше да бъде по-малка престъпна небрежност? 2. Ако НОЩ искаше да ограничи разпространението на КОВИД през екипите за СМП, не беше ли логично да се осигури периодично изследване на работещите, защото те работят в условия на пълна неизвестност кого преглеждат? Същият въпрос задаваме и ОПЛ, с тази разлика, че ние все пак познаваме пациентите си. 3. Ако данните за изследванията на ЦСМП - София не бяха съобщени от д-р Гелев, това щеше ли да бъде по-малко "престъпна небрежност" и щеше ли по-малко да "ви заразяват"? 4. Кой в случая е престъпно небрежен - този, който се е заразил, оказвайки помощ на нуждаещите се, или този, който тотално неглижира първите звена на здравеопазването, които се срещат първи с болните? 5. Не е ли престъпна небрежност да оставиш екипите на ЦСМП без необходимите лични предпазни средства и без възможност за диагностика на потенциално заразените лица, дошли на преглед? 6. Не е ли престъпна небрежност при наличието на възможност за изследвания да не направиш изследвания на медиците, "защото сред тях ще се установят много повече заразени и ще деформират статистиката" и поради това изследваш полицаите и населението в Банско? Някой коментира, че това било изключително безотговорно поведение на лекари и сестри - по-отговорно ли щеше да бъде поведението на лекарите и сестрите, ако бяха отказали да извършват прегледи без да имат възможност да се предпазят и да изследват идващите пациенти за КОВИД? И защо всички считат, че могат да ругаят лекарите дори и за това, че продължават да ви спасяват животите и да ви угаждат на капризите при това отношение, което демонстрирате? Като чета такива коментари се сещам за идеята всички лекари да бъдат интернирани някъде в Странджа, за да не пречат на хората в България да живеят и да боледуват както те си го разбират? Осъзнайте се. Това са хората, които не се колебаете да извикате, ако имате здравен проблем. Малко уважение към тях и към техния труд покажете, поне външно!! И моето дълбоко уважение към д-р Гелев, който осигури тестовете и направи изследванията на своите служители - нещо, което би трябвало да бъде свършено още преди време от хората, които дават брифинги 2 пъти дневно.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up