Неделя, Май 31, 2020
Случаите на смърт от COVID-19, за които не се говори

За съжаление, вчера смъртността във Франция надхвърли 10 000, тъй като страната обяви рекорден брой жертви на ден от COVID-19. Но покачването на броя на смъртните случаи беше най-осезаем в старческите домове в страната - около 820 възрастни хора бяха покосени от ужасната болест през последните дни.
„Цунамито е влязло в сградата, катастрофа е“ е начинът, по който един директор живо описва случващото се в дома за възрастни хора, ръководен от него, намиращ се в централния район на долината на Лоара, където поне 10 души са починали наскоро, а 19 други проявяват симптоми.

Докато вирусът се разпространява, има подобна картина в домовете за грижи за възрастни хора в целия ЕС. В Испания армията е намерила намери телата на десетки починали и очевидно изоставени хора в домове за възрастни хора. Здравните служители заявиха, че в някои случаи, когато се предполага, че причината за смъртта е свързана с COVID-19, починалите жители са оставяни в леглото си, докато не се намери подходящо оборудван погребален персонал, който да се погрижи за телата.

Властите от белгийския регион Фландрия съобщават за над 600 вероятни смъртни случаи сред жителите на домовете за възрастни хора. През последните дни най-малко 24 души са починали в домовете в Шотландия.
Това е ужасяваща история, която се повтаря отново и отново в различни градове, региони и страни в Европа.

И за съжаление, това не е пълна изненада. Статистически показано е, че коронавирусът се засяга предимно за възрастни хора - смъртността е най-висока сред хората над 70-годишна възраст - и социалното дистанциране е по-трудно в старческите домове, не на последно място, тъй като служителите, които живеят в местната общност, продължават да влизат в домовете, въпреки рисковете както за тях, така и за техните обитатели, за които те се грижат. Много от служителите се заразяват също, поради липса на предпазни средства и недостиг на персонал в домовете.

И всичко това вероятно ще се окаже много по-лошо, отколкото в момента осъзнаваме. В момента много държави само официално обявяват ежедневни случаи на смърт в болниците, а не в домовете за грижа завъзрастните хора.
Дори сред онези, които отчитат реалните случаи има ограничения в информацията. Франция промени начина си на броене вчера, за да включи домовете за възрастни хора в данните. Но ръководителят на органа за обществено здравеопазване каза, че преброяването все още не е завършено, тъй като някои домове за възрастни все още не са съобщили броя на починалите. Поради липса на тестове не може да се каже със сигурност дали смъртта е настъпила вследствие на инфекциия с COVID-19 или не.
Трагичното е, че това се случва не само във Франция, а в световен мащаб и вероятно ще минат много месеци, преди да разберем какво реално е причинил този вирус на Европа.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up