Петък, Януари 15, 2021
Доналд Тръмп обвини СЗО, че е дала грешни препоръки

Президентът Доналд Тръмп обвини Световната здравна организация за това, че е дала грешни насоки е заплаши да се намали финансирането на международната организация. 
„Те дадоха доста лоши съвети, особено по отношение на нас, тъй като не искаха границите да се затворят и нарекоха това наше решение грешно. Те наистина обявиха, бих казал, всеки аспект на това за погрешен “, каза Тръмп по време на пресконференцията в Белия дом вчера.

Служители на СЗО обявиха огнището на пандемия на 11 март , когато имаше само 121 000 случаи в световен мащаб. Само в САЩ сега има повече от 380 000 случая, според Хопкинс.
„Погледнете, проследете всичко стъпка по стъпка. Казаха, че не е голяма работа, не е голям проблем. и когато в крайна сметка затворих границите, казаха, че съм направил грешка с това, а се оказа, че е правилно “, каза Тръмп, като се позовава на ограниченията за пътуване, които той наложи на хората, които летят до САЩ от Китай на 31 януари, тогава той обяви, че това е извънредно положение за общественото здраве в САЩ
Когато през януари генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес обяви огнището на коронавирус за глобална заплаха, той призова страните да останат спокойни и да не налагат „мерки, които ненужно да пречат на международната търговия или пътуванията“.
„Това е време за факти, а не за страх. Това е времето за наука, а не за слухове. Това е моментът за солидарност, а не за стигма “, каза той .
Ден по-късно Тръмп подписа изпълнителна заповед за САЩ и отказа влизането на всички чуждестранни граждани, пътували в Китай през последните две седмици, освен семействата на американски граждани.
Тръмп каза, че обмисля намаляване на средствата за СЗО, като каза, че международната агенция е отказала да забрани пътуването от Китай в началото на избухването на COVID-19. Не е ясно как Тръмп би направил това. Конгресът вече е разрешил 122 милиона долара да бъдат пренасочени към СЗО за тази фискална година и макар че Тръмп да предложи финансирането за фискалната 2021г. да бъде едва 58 милиона долара, конгресът едва ли ще разреши такова драстично намаляване на финансирането, особено в предвид пандемията от коронавирус.
″Ще задържаме парите, изразходвани за СЗО”, каза Тръмп. „Ще разгледаме и край на финансирането. Неговите изявления всъщност повтарят критиките, които той лобира срещу здравната организация в Twitter по-рано във вторник.
„СЗО наистина взриви нещата. По някаква причина, макар че са финансирани до голяма степен от Съединените щати, са много концентрирана в Китай. Ще огледаме това добре “, туитира той.

 

Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up