Събота, Декември 05, 2020
Започват изследвания за коронавирус с бързи тестове

Премиерът Бойко Борисов не е заразен с коронавирус. Това показват резултатите от направените му бързи тестове съобщи д-р Анелия Гоцева, която е лекар по инфекциозни болести и вирусология. Изследвани са също всички членове на националния щаб и техните резултати също са отрицателни, каза тя, цитирана от сайта Медиапул.
Макар и с голямо закъснение, бързите тестове за коронавирус ще навлязат в медицинската практика и у нас. Две лаборатории, едната в София, а другата в Русе ще започнат изследвания с такива тестове още утре. Очакват се значителни доставки на такива тестове още до края на седмицата, когато използването им ще стане масово.

На пазара се предлага няколко вида тестове производство на фирми от Германия, САЩ, Великобритания, Испания и др. Тези тестове са имунологични и откриват имуноглобулини от тип „G” и „M”. Позитивират се около 72 часа след заразяването и се отличават с много висока специфичност и много нисък процент на фалшиво отрицателни резултати – под 1%. Извършването на теста е с капка кръв от пръста(както се изследват болните с диабет) и може да се извърши дори от немедицински лица. Резултатът се отчита след 10 минути по подобие на резултата от тестовете за бременност. Предимство на този вид тестове е и ниската им цена. На едро цената на повечето варира между 10 и 20 лева.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ники · преди 8 месеца
  Информация за бързите тестове са още още от преди 1 месец!Видяла съм го лично и струва около 25лева подобна на бързия тест на СПИН
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Мирослава Илиева · преди 8 месеца
  Ваша публикация гласи,че бързи тестове за коронавирус започват да се правят и в Русе още от днес . Всички лаборатории обаче,нямат такава информация.Кога ще стане доставката,за да се изследваме и в провинцията,когато стане късно ли? Защо всичко е само за София и околността,ние къде сме?Кога?....И докога (fubar)Тук е граничен град,но никой не е изследван,защото няма къде и кой.Жалко
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Петя Чобанова · преди 8 месеца
  Бъдете дисциплинирани! От нас зависи, колко дълго ще продължи това изпитание!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up