Сряда, Декември 02, 2020
Болница търси донори на периферни стволови клетки и костен мозък

Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки - УМБАЛ „Александровска“ организира серия от дарителски кампании за намиране на подходящи донори на стволови клетки от костен мозък. Първата от тях е в помощ на Михаела Димитрова от Перник, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки. Единственият ѝ шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит.

Кампанията ще се проведе на 22 февруари от 10.00 до 13.00 часа в градовете:
ПЕРНИК
СМДЛ ”Рамус”, МК "Свети Георги", ул. "Св. Св. Кирил и Методи" №77, тел.: 0878 473 786
МДЛ «Цибалаб», ул. „Радомир” №3
ВАРНА
СМДЛ” РАМУС”, МК "Младост", тяло А, ет.2, обект 9А и 10 /каб. 201 и 202/ , тел.: 0884 645 459 

Кръвни проби се вземат и в клиниката по имунология към "Александровка" болница всеки работен ден.

Подходящи за донорство са всички клинично здрави лица между 18 и 50 години. На желаещите да участват ще им бъде взета кръвна проба за определяне на HLA формула. При съвместимост с определен пациент, на по-късен етап, потенциалният донор ще бъде попитан дали иска да дари стволови клетки от КМ или ПС. Напоследък все повече се използва даряването на Периферни стволови клетки.

Националната публична банка за стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ "Александровска". Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (BMDW - Bone Мarrow Donors Worldwide), в който са регистрирани повече от 35 милиона души от 50 страни. Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични заболявания, за които трансплантацията е единствения шанс за живот. Регистрираните у нас са към момента са едва 2500.
Съществуват два вида донорство: дарителство на стволови клетки от костен мозък (КМ) и дарителство на периферни стволови клетки от кръв (ПСК).
Дарителски акции за попълване на Българския регистър с нови донори на стволови клетки ще бъдат провеждани периодично и в други градове на страната. Кампанията се провежда с подкрепата на БЧК и ИА „Медицински надзор“.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up