Четвъртък, Декември 03, 2020
"Намери ме, ако можеш!" из "Нелепости в българското здравеопазване"

Компетентният орган, под чийто надзор трябва да протича целия трансплантационен процес, не знае кои са областните координатори по донорство. Изпълнителната агенция "Медицински надзор" е органът за управление, координация и контрол на трансплантацията в България, вече една година., след като стана правоприемник на Агенция по трансплантациите, а същата беше закрита. На основание ЗДОИ, ги попитахме кои са областните координатори по донорство

и получихме изненадващия отговор, че: Изпълнителна агенция „ Медицински надзор не разполага с търсената информация, поради факта, че същата не е създадена“.
Как агенцията успява да изпълнява функциите си, които включват да координира и контролира дейностите в областта на трансплантациите в това число да координира вноса и износа на органи, тъкани и клетки, да разпределя осигурените за трансплантация органи и контролира разпределението на тъканите и клетките, да контролира дейностите по осигуряване на качество и безопасност на органите, тъканите и клетките, предназначени за присаждане и тн., без да знае кои са отговорните за това лица по области, остава под въпрос.
Тази и „осведоменост“ донякъде обяснява, защо в последните 2 години (2018 и 2019) от общо 28 области в страната само 9 са реализирали донорски ситуации. Останалите области и техните координатори не са имали много работа, даже изобщо. Измежду тях са големи области като Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Пазарджик. За сметка на това област Кюстендил например, която почти 4 пъти по-малка от пловдивска област е успяла да реализира донорски ситуации и през 2018г. и 2019г.
В информацията, която ни предостави ИАМН се наблюдават и два други интересни факта. Единият е, че през последните две години в цяла Южна България само обл. Бургас и София –град са реализирали донорски ситуации. Всички останали са в Северна България, а почти една трета (9) от всички 32 ситуации са в област Варна.
Националната програма в подкрепа на донорството от миналата година предвижда да бъдат назначение до 30 областни координатора, кой е назначен и дали изобщо има назначени агенцията явно не е осведомена. Докато държавният орган, който отговаря за трансплантациите продължава да не знае, трудно биха могли да се търсят проблеми и причини за резултати. Вместо това ще се отчитат само тенденции и статистики, както и до сега.
„Държавата България не прави абсолютно нищо по отношение на това да има трансплантации. Близо 7000 чакат за трансплантация, всички тези хора търсят начин да се спасят. Има хора, които се обаждат и питат възможно ли е да си продадем органите. Много е голям процентът, в който подобни трансплантации, след които се налага сериозна и спешна терапия, за да бъде овладяна реакцията на отхвърляне“ това заяви Иван Димитров председател, Федерация “Български пациентски форум” пред Бтв по повод разбития по-рано този месец канал за трафик на органи с българско участие. През 2019г. също стана ясно, че български бъбреци вървят на черния пазар с цена между 5 и 7 хиляди евро. Разбира се ние не можем да очакваме, че Изпълнителна агенция медицински надзор ще провежда полицейски разследвания, но все пак се предполага това да най-осведомената агенция по дейности, които я касаят пряко. Особено предвид, че България е на път да разреши кръстосаното донорство, където донори ще стават и двойки не кръвни роднини, на път е да разреши и донорство при фактическо съжителство без брак, което е доста гъвкаво за доказване. България също така ( при определени условия) разрешава внос и износ на органи тъкани и клетки в трети страни извън ЕС и ЕИП и Швейцария. Всичко това изисква строг контрол, който ще тегне на плещите на ИАМН и който ще изисква много повее от това да се създаде търсената информация.

Магдалена Василева

 

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up