Събота, Август 08, 2020
Старт на процедурата за избор на нов управител на НЗОК

Депутатите дават официален старт на избора на управител на НЗОК. Парламентарната здравна комисия ще разгледа в четвъртък условията и правилата, при които ще бъде гласуван следващият ръководител на здравната каса във връзка с изтичащия мандат на сегашния управител д-р Дечо Дечев.


„Процедурата с приемането на правилата и гласуването в пленарна зала отнема около 30 дни. Трябва да сме подготвени, за да няма празнота в управлението на НЗОК. Затова започваме ", обясни председателят на парламентарната ресорна комисия д-р Даниела Дариткова пред clinica.bg. За момента само се стартира процедурата, без налични кандидати, добави тя. Относно правилата и условията за избор ще има козметични промени в декларациите, които се подават от кандидатите, във връзка с някои законодателни промени. Общите правила остават същите, обясни
още д-р Даниела Дариткова.
По закон номинациите се издигат само от парламентарно представените партии. Кандидатите подлежат на публично изслушване, а победителят се определя след гласуване в пленарната зала.
Д-р Дечо Дечев оглави НЗОК през юли 2018 г. Той бе избран за нов управител преждевременно, след като проф. Камен Плочев се оттегли от ръководната длъжност.

Той взе решение да се раздели с управителния пост след хаоса с неизплатени дългове на касата към чуждите здравни фондове. Така на практика д-р Дечо Дечев довършва мандата на своя предшественик проф. Камен Плочев. Преди по-малко от месец д-р Дечо Дечев обяви, че си тръгва от НЗОК през март като паралелно акцентира върху сериозни проблеми в здравната система. Най-фрапантният от тях бе за лобистки закон, който дава основание НЗОК да плаща за онкологично лекарство седем пъти повече на частните болници, отколкото на държавните и общинските. Разликата в цените е възможна, след като през 2016 г. парламентът освобождава частните болници от задължението да обявяват обществени поръчки. В следствие на изнесените данни и общественото напрежение по въпроса, здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще има корекции в закона, които ще задължат частните болници да правят обществени поръчки за закупуването на лекарствата.

 Източник: clinica.bg

 

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up