Вторник, Август 11, 2020
 Вечер на чудесата в София в подкрепа на недоносените бебета

 

На 14 ноември в Софийска градска художествена галерия за втори път ще се състои Вечер на чудесата, в подкрепа на преждевременно родените бебета. За поредна година фондация "Нашите недоносени деца" ни напомня за малките големи герои, които се нуждаят от подкрепа, за да се справят с трудностите, които животът им е предоставил. Смисълът на тази благотворителна вечер е отново да говорим по проблемите, но и да благодарим на хората, които много активно цяла година се занимават с проблемите на недоносените деца - неонатолози, обществени личности, посланици. – казват от фондацията.
„Започнахме кампанията в края на миналия ноември и тя тече целогодишно. Продължаваме, защото са необходими много средства. За миналата година успяхме да реализираме дарения на стойност 170 000 лв.,

което никак не е малко, но това, което ни се иска хората да разберат, е че тези средства не са необходими само за животоспасяваща апаратура, но преди всичко едно рано родено бебе, което прекарва дори по 6 месеца в интензивно отделение, след изписването има много потребности и проблеми, с които се сблъсква заедно със семейството си".- казва Мая Красимирова, доброволец към фондация "Нашите недоносени деца" – Има много голяма нужда от национален план за проследяване на децата от 0-7г. Такъв проект вече е внесен в Министерството на здравеопазването. Той предвижда да има по-добра организация и яснота какво се случва с децата, след като напуснат интензивно отделение, защото 30% от тези деца остават с много сериозни проблеми - ослепяване, белодробни проблеми, детска церебрална парализа. 50% от децата пък остават с по-леки, но дългосрочни проблеми, свързани с уменията за учене, социалната адаптация, поведенчески проблеми и всичко това трябва да се открие навреме. Родителите първо са много уплашени и объркани, а трябва да взимат адекватни решения. Проектът предвижда един регламент, който казва в коя възраст какви прегледи трябва да се направят на децата, защото родителите обикновено откриват късно тези проблеми. – каза още Мая Красимирова.
Всеки присъстващ на Вечер на чудесата ще има възможност да купи специален календар, за да се включи в кампанията. Ще могат да се изпращат и кратки съобщения на дарителски телефон 1777. Дарения се набират освен за апаратура и за изграждане на родителски стаи, където те помежду си да обсъждат проблеми и да се подкрепят.
Източник: БНТ

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up