Сряда, Декември 02, 2020
Дистанционна грижа за възрастните хора ще прилага БЧК


Възможностите за дистанционно наблюдение на различни хронични заболявания и трайни увреждания ще подобри достъпа на уязвими и самотни хора с хронични заболявания и трайни увреждания до професионални здравно-социални грижи, включително и на живеещите в отдалечени и малки населени райони, информира БНР.. Проектът стъпва върху дългогодишния опит на БЧК в предоставянето на домашни грижи на възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания в домашна среда.


Според заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска новите технологии позволяват повече хора да бъдат наблюдавани в домашна среда. „Да им се прави дистанционно ЕКГ, да се мери кръвното им налягане, да се мониторира сърдечната честота и съня. Да може да се помогне при различни спешни ситуации. Да кажем, възрастен човек, който живее сам, пада и това падане води до счупване или е в резултат на инфаркт или инсулт. Да има възможност системата да алармира в кол центъра, който ние ще създадем, и да помогне този човек бързо за получи адекватна подкрепа и медицинска помощ.
Всичко това се случва с различни умни устройства, чиито датчици и сензори отчитат различни състояния в здравен аспект. При нужда от помощ възрастният човек ще може да извести чрез SOS бутон. До края на проекта ще бъдат обхванати 750 души, от които 500 ще разполагат със смарт устройства домашни грижи и услугите за телеасистенция.
В колцентъра ще бъдат подготвени медицински сестри или парамедици, които ще бъдат обучени в алгоритмите на провеждане на различните действия – при падане, аларма за лошо качество на съня, за това дали пациентът си е взел навреме лекарствата – ще има и аларма за подсещане за редовен прием на медикаменти.
Новата услуга ще надгради дейностите на центровете “Домашни грижи”, функциониращи в Община Враца (в градовете Враца, Оряхово, Бяла Слатина и Криводол). В рамките на проекта ще бъдат създадени три нови центъра – в общините Видин, Белоградчик и Монтана. Предстои да бъдат сформирани екипи от доброволци, които да подкрепят дейностите на центровете за за домашни грижи и услугите за телеасистенция.

 Източник: БНР

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up