Събота, Юни 06, 2020

"Планираме изграждане на биотехнологичен парк и привличане на стратегически инвеститор в сферата на фармацията и здравните грижи", сподели част от кметската си стратегия  Йорданка Фандъкова.
"Проектът за биотехнологичен парк е предложение, което идва от вас, и с подкрепата на компаниите от сектора ще успеем да го реализираме", добави Фандъкова.
В биотехнологичния център ще се развива иновативна среда за изследвания и нови технологии в сферата на фармацията, биотехнологиите и здравните грижи.

"Фармалекс" е българо-немска фирма, която наскоро разшири своята дейност в София, като отвори нов офис, в който работят химици, биолози и фармацевти. Част от младите хора, които работят за нея, са учили в чужбина, но атрактивните работни места и възможностите за реализация са ги мотивирали да се върнат в София.

Идеята за изграждането на биотехнологичен парк дошла преди.1 г., когато делегация на Фандъкова, представители на български компании и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции посетили биоцентъра на Виена. В комплекса там, създаден преди повече от 30 г., работят 1700 учени, сред които и 16 българи. В него има много фирми и стартъп компании в сферата на биотехнологиите. Заради големите открития, които се правят там, биоцентърът на Виена почти всяка година е носител на престижни световни награди в сферата на здравеопазването. Съчетанието на наука и предприемачество дава възможност веднага откритията, които са направени, да се приложат в ежедневието чрез нов продукт или услуга, обясни кандидатът за общински съветник и шеф на СОАПИ Владимир Данаилов.

Идеята е биотехнологичният парк в София да заработи по същата формула, като вече има инвеститори, готови да подкрепят изграждането на центъра. Според Данаилов биотехнологиите са следващото IT - сфера с висока добавена стойност, която ще развие още икономиката на София. СОАПИ има сключено и споразумение с биоклъстера, в който влизат 60 български компании.

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up