Сряда, Септември 30, 2020

Дъщерната компания на тъканната банка "Криосейв" прекратява дейността си у нас. Българските клиенти са обезпокоени заради забавени сертификати за състоянието на замразения материал, който може да се използва от самото дете или от негови роднини за трансплантации при тежки диагнози. Криосейв е с нов собственик в Холандия, така се стига и до преместването на лабораторията си в Полша.
Всяко българско семейство, което има стволови клетки в тъканната банка на компанията Крио Сейв, може да провери наличността им в Полската банка за стволови клетки, където са транспортирани пробите на клиентите от целия свят, заяви д-р Асен Пачеджиев пред "ДариК", управител на тъканната банка Крио център България.

Околоо 5000 лева  е годишната такса за съхраняването на клетките. 
В България има 11 са чуждестранни банки, които събират стволови клетки. Клиентите им са общо 20 980, като в Crio Save пробите от кръв и пъпна връв са 4533, тези от тъкан от пъпна връв са 3836. Донорите са общо 4538. За дванадесет години, откакто тъканни банки събират материал в нашата страна, с нито една от пробите не е правена трансплантация нито у нас, нито в чужбина, показват данни на ИАМН.

За да даде отговор на хората, агенцията е изпратила запитвания по въпроса до здравното министерство в Полша и аналогичния орган по трансплантациите там, както и до компетентните органи в Швейцария и дружеството майка там. Към момента в отговор от Полша се обяснява, че центърът там има лиценз и на неговата страница хората ще могат да разберат подробности по въпросите, които ги безпокоят. От там са заявили, че полската структура спазва всички европейски изисквания в сферата на криобанкирането. Отговорено е още, че забавянето на сертификатите, както и на резултатите от пробите на майките са в резултат на преструктурирането на фирмата.
Д-р Цветкова поясни, че ИАМН проверява тъканните банки поне веднъж на две години, както и по сигнали.

Около 7500 са българските семейства, които използват услугата чрез тази банка, а всяко от тях може да изпрати запитване на електронната поща на банката във Варшава. По думите на д-р Пачеджиев от полската банка декларират, че признават плащанията на клиентите на Крио Сейв, а семействата, които плащат разсрочено, трябва да завършат плащанията си към сметката на българския клон на компанията.

Ако едно семейство провери и установи, че пробата му не е налична в полската банка, то може да потърси отговорност от Крио Сейв.

Информация как хората да проверят за наличността на пробата е публикувана на сайта на полската банка за стволови клетки PBKM.

Какво трябва да се направи, за да се осигурят лекарства в малките населени места?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up