Петък, Октомври 30, 2020

 Петима учени са отличените с престижни медицински награди за иновативно лечение на рак на гърдата и разкритието на ключови играчи на имунната система. Учените ще споделят две награди в размер на 250 000 долара от фондация Lasker по-късно този месец в Ню Йорк, съобщиха от фондацията във вторник. Една награда отличава създаването на Херцептин-  лечение на рак на гърдата. Наградата ще бъде споделена от Х. Майкъл Шепърд и Аксел Улрих, които работеха с биотехнологичната компания Genentech по време на изследванията, и Денис Сламон от Калифорнийския университет, Лос Анджелис.

herceptin 740

Herceptin одобрен през 1998 г. , трансформира терапията за рак на гърдата. Той е първото моноклонално антитяло, което блокира протеина, причиняващ рак и неговото развитие. Hercetin се свързва с протеин HER2 на повърхността на клетките на рака на гърдата и  забавя дублирането на клетките. Работата на почетните лица, започнала през 80-те години, а днес представялва животоспасяваща терапия за  десетки хиляди жени.

Другата награда отива при Макс Купър от Университета Емори в Атланта и Жак Милър, професор  в Института за медицински изследвания Уолтър и Елиза Хол в Австралия. През 1960 г.,те откриха двата отделни класа лимфоцити, В и Т клетки - монументално постижение, което осигури организиращия принцип на адаптивната имунна система и даде ход на съвременната имунология.

Това доведе до лечение на широк спектър от заболявания, включително рак и автоимунни разстройства.5scientistsh

Наградата за обществена услуга на фондацията отива на световния ваксинален съюз, Gavi, международно публично-частно партньорство, което работи за разширяване на обхвата на ваксините за деца в световен мащаб. Откакто стартира през 2000 г., групата е помогнала за ваксинирането на повече от 760 милиона деца, съобщиха от фондацията.


Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up