Сряда, Август 12, 2020

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност има за цел изграждане на достъпна среда в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства за хора с увреждания и осигуряване на лична мобилност за тяхното социално приобщаване, като се отчитат и специфичните им потребности, твърди се от Министерство на труда и социалната политика.

Изпълнението на иначе хубавата програма, за жалост, е компроментирано с абсурдно кратките срокове и нелепи задължения за осъществяването, които социалното минисерство наложи за кандидатстване.
В рамките на 30 дена, нуждаещите се от програмата трябва да са готови с :


писмо за допустимост на кандидатстването, инвестиционен проект, разрешително за строеж и съответната количествено-стойностна сметка,

което означава да наеме за своя сметка проектант и да премине през цялата хамалогия на администрацията.

Архитектите отбелязват, че подобна документация не може да се извади за един месец.

За "Сега" те уточняват, че само за излизането на решението на администрацията за подобен строеж е нужен един месец, след което трябва да се премине и един 14 дневен срок за проверка на разрешителното със законодателството.
Ако става дума за жилищна сграда, ситуацията се сдобива с допълнително време за сдобиване с разрешение, тъй като се изисква такова от общото събрание на всички живущи в нея.
За финал, кандидатът трябва да предостави компакт диск със синки, които доказват, че в жилищната му обстановка не е налична необходимата среда за нормално предвижване.

Ето какво още пишат от СЕГА:

От една забележка в обявата става ясно, че хората с увреждания ще бъдат подложени на такъв тормоз с кратките срокова, защото социалното министерства  бърза да усвои парите до края на годината, но явно се е забавило с подготовката на програмата. Във въпросната бележка се посочва, че програмата ще се реализира ежегодно с пари от бюджета, поради което кандидатите тази година следва много внимателно да обмислят дали да включат асансьор в проектното си предложение, предвид кратките срокове за изпълнението му до края на годината. Всички строително монтажни работи трябва да са приключили  разплатени до средата на декември. В същото време проектът на програмата бе публикуван едва на 28 юни 2019, вместо това да бе направено още миналата година, за да имет време хората спокойно да с еподготвят. Към момента не е ясно каква възможност ще има за догодина по програмата."

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up