Събота, Септември 21, 2019

От Асоциацията на спешните медици поискаха да не бъдат допускани в линейките придружители на спешни пациенти 

Мотивите са тясното пространство, както и че в случай на пътно-транспортно произшествие придружителят няма застраховка.

От Асоциацията на спешните медици не пожелаха да коментират предложенията си преди да стане ясно дали ще има регламент.

Заради специалния режим на движение на линейките, има риск от катастрофи. Обикновено щети се покриват само за пациента и екипа. Така, ако линейка, в която има придружител ,катастрофира - медиците може да дължат обезщетения. От здравното министерство отговориха, че застраховките се правят според видовете превозни средства. Това означава, че са на брой места, а не пътници. Така дали придружителят е обезпечен, зависи от типа линейка и състава на екипа.

Понякога обаче придружителите са нужни, казват бивши служители в системата. Например, когато екипът е не от трима, а от двама души. Против ограниченията са  някои пациентски организации.

Понякога  придружителите имат ключова роля - да помогнат с информация за пострадалия.

Така качването на придружители остава нито разрешено, нито забранено - в стандарта за спешна медицина има раздел "Транспорт". В него обаче няма нито дума по въпроса.

Според пациентските организации здравното министерство трябва да предвиди застраховка и за придружителя.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up