Сряда, Юни 03, 2020

Паметта на д-р Стефан Черкезов, патрон на областната болница, беше почетена от медици в града. На 15 август честваме Денят на спасението и паметта на лекарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг в мирно време

 Д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, посочи, че на 15 август през 1963 г. между Велико Търново и Горна Оряховица, автобус, пълен с хора, се удря в камион и избухва пожар. Доктор Стефан Черкезов спасява живота на 47 души, пострадали при катастрофата. На следващия ден умира от тежките изгаряния. В негова чест от 2005 година 15 август, когато се отбелязва големият християнски празник Успение на Св. Богородица, е обявен за Ден на спасението.

В церемонията участваха още д-р Христо Димитров, председател на Регионалната колегия на Български лекарски съюз, десетки лекари, медицински сестри и служители на лечебното заведение. Поднесени бяха венци и цветя на паметната плоча на д-р Черкезов, която се намира в двора на областната болница. Последва минута мълчание, под звуците на сиренен вой от линейка.
Името на д-р Стефан Черкезов носят Многопрофилната болница за активно лечение във Велико Търново, улицата в село Виноград, на която се намира родната му къща, и здравната служба в населеното място.

Източник: Фокус

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up