Петък, Юни 05, 2020

От 1-ви до 31-ви юни всеки здравноосигурен може да смени личния си лекар.
По времето на соца (а и след него, до 2000 година си беше така) това не можеше да стане. Имаше участъкови лекари(викаха им още квартални, подобно на милиционерите). Не можеш да смениш участъковия си лекар, независимо дали си доволен от неговото обслужване или не. Освен ако не отидеш да живееш на друго място. Ако си смениш адреса, ти сменят участъковия лекар, дори и да си искаш досегашния. Мнението на пациента за лекаря нямаше никакво значение и никой не се интересуваше от него.
Хубаво е пациентът да има право да смени общопрактикуващия си лекар. Едно от най-големите ни придобивки от въвеждането на здравното осигуряване е възможността пациентите да избират лекаря, при когото да се лекуват.
Това право имаме общо два пъти в годината – през юни и през декември. Възниква въпросът, защо само два пъти? Може ли например да бъде 4 пъти в годината? А може ли да бъде без ограничения - пациентът да може да смени по всяко време своя общопрактикуващ лекар?

Преди 20 години за честата смяна е имало чисто технически пречки – всичко ставаше на хартия, през деловодството. С навлизането на компютрите, Интернет технологиите и изграждането на информационната система на НЗОК, днес едва ли има технологично ограничение да се отчете смяна на лекаря, по което и да е време на годината. Най-сигурното доказателство за това идва от самата здравна каса. Според действащите правила, пациентът може да се прегледа, при който и да е общопрактикуващ лекар извън здравния си район и такъв преглед се отчита и заплаща от НЗОК. Ако пребивава в друг здравен район за срок повече от един месец, пациентът може да направи така наречения „временен избор” на друг лекар и това теоретично може да стане 12 пъти в годината, а не два пъти, каквито са ограниченията за постоянен избор. Следователно НЗОК има техническите възможности да регистрира и отчете смяна на лекаря по всяко време. Това означава, че ограничението за смяна на лекаря два пъти в годината е нормативно. Това ограничение е запивано в Националния рамков договор, което означава, че може да бъде отменено с подписването на следващия или на анекс към сегашния. Дали трябва?
Смяната на общопрактикуващия лекар по всяко време ще създаде затруднения за лекарите. Те трябва да бъдат информирани незабавно, ако пациент записан при тях е направил избор на друг общопрактикуващ лекар, иначе с листите на записаните ще настъпи хаос. Затруднения ще се създадат и за процедури, които са започнати от един лекар, а трябва да бъдат завършени и отчетени от друг. Тези и други подобни аргументи не са маловажни, но са предимно технически – свързани с възможността за отчитане и регистрация на здравноосигурителни събития.
Аргументите в подкрепа на възможността за по-честата смяна на личния лекар са от друго естество. Свещено право на потребителя е да избира доставчика на услугата, за която плаща. „Пациентът в центъра на системата” ще престане да бъде клише, ако пациентът може да избира. Засилването на конкуренцията между доставчиците е в основата на развитието и модернизацията на медицинската помощ.
Разбира се това е само един елемент от организацията на първичната извънболнична помощ, но нали изминаването и на най-дългия път става крачка по крачка. Ако стоим на едно място, никога няма да стигнем там, за където сме се запътили.
Д-р Стойчо Кацаров


 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    П.Георгиев · преди 1 години
    Би могло да се помисли за смяна на лекар по всяка време,но само ако има възможност за изпращане чрез ПИС системата на РЗОК още в същият ден,съответно и в същият момент да бъде уведомен и предишният лекар.Иначе хаосът,особено при изписване на медикаменти,хоспитализации,съответно и безсмислените глоби са сигурни.Що се касае до повишаването на конкуренцията-няма да стане,с постоянното намаляване на броя ОПЛ.В момена е юни и в повечето ДКЦ-та се щурат пациенти,които никой не иска да запише,поради вече доста големите като брой пациенти практики.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up